Het Nederlandse architectenbureau Mecanoo werd in 1984 opgericht door o.a. Francine Houben in Delft. Waar het begon met woningbouw in …
Hieronder vindt u een overzicht van de bestaande lezingen, maar er is vanzelfsprekend nog meer veel mogelijk. We denken graag mee naar een passend onderwerp, neem hiervoor contact met ons op.
Een lezing duurt normaal gesproken 2 uur met een korte pauze, maar korter/langer/zonder pauze kan vanzelfsprekend ook.
Een architectuurspecial helemaal gewijd aan woningbouw. We staan eerst stil bij enkele iconen uit de 20e eeuw, zowel particuliere woningen …
Het Deense bureau BIG, afkorting voor Bjarke Ingels Group is een van de leidinggevende architectenbureaus op het moment met inmiddels …
Scandinavische architectuur is wereldberoemd en staat momenteel meer in de schijnwerpers dan ooit. De kenmerken ervan passen bij de tijd …
Museumarchitectuur heeft de laatste decennia een grote bloei doorgemaakt. Het gebouw functioneert als het visitekaartje van de collectie en kan …
De Canadees-Amerikaanse Gehry (1929) ontwerpt sculpturale, deconstructivistische gebouwen. Veel zijn gebouwen lijken te bestaan uit een serie in elkaar geschoven …
Een lezing special gewijd aan bruggen. Verbindingswegen en barricades, hangbruggen, tuibruggen en vakwerkbruggen, soms functioneel, vaak echte kunstwerken. We kijken …
Een lezing over de meest duurzame projecten van Amsterdam en hoe men in de loop van de tijd steeds duurzamer …
Jeanne Gang (1964) is Amerikaanse architect en oprichter van architectenbureau Studio Gang. Ze wordt gezien als een van de meest …
Een lezing helemaal gewijd aan de meest spraakmakende moderne concertzalen. We beginnen de lezing met klassiekers als de Philharmonie in …
Spanje heeft zeer veel te bieden op het gebied van moderne architectuur. Er zijn de laatste jaren prachtige conferentiecentra, musea …
In de moderne architectuur en design is het werk van Finse kunstenaars baanbrekend geweest. Ook in de vormgeving van artistieke …
The Big Apple: the city that never sleeps… New York City heeft veel te bieden aan de moderne architectuurliefhebbers. Met …
Hedendaagse architectuur: eenvoud, milieubewust en inventieve oplossingen in een mooi jasje, dat is de architectuur van nu. We zijn het …
Hadid (1950-2016) was een zeer talentvolle Britse architecte van Iraakse afkomst die in 2004 als eerste vrouw de prestigieuze Pritzker …
De Spaanse Calatrava (1951) is vooral bekend vanwege zijn opmerkelijk sculpturale en controversiële bruggen, bijvoorbeeld de bruggen in de Haarlemmermeer …
Treinstations waren aan het eind van de 19e eeuw vaak de paradepaardjes van een stad. Echter in latere decennia werden …
Piano (1937) is een Italiaanse gerenommeerde architect en industrieel ontwerper. Zijn vroegste werken zijn vooral in de High Tech stijl, …
Het brutalisme als architectuurstroming heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen. Deze vaak vrij bombastische gebouwen werden lange tijd verguisd, …
De Franse Jean Nouvel (1945) werd bekend door zijn Institut du Monde Arabe in Parijs (1987) waar we meteen al zijn bijzondere materiaalgebruik …
China heeft de laatste jaren een enorme transformatie ondergaan. Begin 21e eeuw was een tijd van spectaculaire, soms bizarre projecten, …
Een lezing over vader en zoon Saarinen, twee grootmeesters van de architectuur. Eliel Saarinen (1873-1950) was een Finse architect die …
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor industrieel erfgoed. Dit was anders 50 jaar geleden: toen werden gebouwen …
De wolkenkrabber is niet meer weg te denken uit de skyline van vele wereldsteden, toch is zij nog maar ruim …
De Britse Norman Foster (1935) heeft een enorm veelzijdig oevre. Zo is hij verantwoordelijk voor extravagante wolkenkrabbers in een high …
De architectuur van bibliotheken heeft de laatste decennia een enorm vlucht genomen. Waren het vroeger nog ‘boekenpakhuizen’, tegenwoordig zijn zij …
Thematisch: de architectuur van kerken Een verdieping in de meest bijzondere kerkarchitectuur. We zullen diverse iconische gebouwen van de 20e …
Het design van de noordelijke landen lijkt populairder dan ooit! Het glaswerk van iittala, het servies van Arabia, het prachtige …
Spanje heeft fenomenale architectuur. Wat Spaanse architectuur echter zo interessant maakt, is haar eigenzinnige ontwikkeling, de kruisbestuiving van culturen en …
Antoni Gaudí (1852-1926) was de bekendste vertegenwoordiger van het Catalaans modernisme, de Spaanse variant van de Art Nouveau. Aan het …
Thematisch: de architectuur van moskeeën Een uitgebreide verdieping in de architectuur van moskeeën. We zullen eerst de algemene kenmerken bekijken …
The American Dream – architectuur voor een ideale samenleving. De VS was in de 20e eeuw voortrekker op het gebied van …
Kopenhagen is een stad die volop in verandering is. Het waterfront heeft de laatste jaren prachtige gebouwen gekregen: het operagebouw …
Libeskind (1946) is een Amerikaanse architect van Poolse afkomst, die veel in de stijl van het deconstructivisme werkt. Hij is …
Geen Sisi en Sachertorte, maar Secession en Zaha Hadid. Wenen: alom bekend om haar enorme paleizen, barokke pracht en praal …
De Braziliaanse Oscar Niemeyer (1907-2012) was 1 van de grootste architecten van de 20e en 21e eeuw. Gestudeerd bij o.a. …
Hoe gekker, hoe beter? Misschien niet, maar leuk is het wel om eens naar de meest bizarre architectuurprojecten wereldwijd te …
De Duitse Bruno Taut (1880-1938) was een van de belangrijkste architecten op het gebied van moderne woningbouw in de eerste …
Sinds de onafhankelijkheid van de Verenigde Arabische Emiraten (1971) is er een ware bouwspurt ingezet! Met name in Dubai en …
Het postmodernisme was een reactie op het modernisme en had haar bloeiperiode in de jaren 1960-2000. Al wordt er ook …
Het Modernisme, ook wel Functionalisme of Internationale Stijl genoemd, was een belangrijke architectuurstroming tussen 1920-1960. Uitgaande van het principe ‘Form …
Deze Oostenrijkse architect en kunstenaar (1928-2000) was een pionier op het gebied van mens- en milieuvriendelijke architectuur. Hij ontwierp kleurrijke, …
Deze Spaanse architect (1937) is Pritzker winnaar en wellicht de belangrijkste Spaande architect van zijn generatie. Zijn werk kenmerkt zich …
Madrid is een fantastische stad voor moderne architectuur! Het begon al met opmerkelijk Art Deco torens in de jaren 1920s …
De Art Nouveau stroming ontstond rond 1900. Men wilde een architectuur die paste bij de veranderde maatschappij. Als gevolg van …
De Zuidas in Amsterdam wordt sinds het begin van de 21e eeuw ontwikkeld tot internationale toplocatie voor wonen en werken. …
Walter Gropius (1883-1969) was een Duits-Amerikaanse architect. Hij is het meest bekend alsoprichter van het Bauhaus (1919) waar hij tot …
Het Functionalisme, in Nederland vaak het Nieuwe Bouwen genoemd, was een belangrijke architectuurstroming tussen 1925-1960. Uitgaande van het principe ‘Form …
De Amsterdamse School architecten zagen zichzelf als kunstenaars: individuele expressie was dan ook één van de belangrijkste kenmerken. Hun gebouwen …
Dit van origine Spaanse architectenbureau is opgericht in Madrid in 1974 door Antonio Cruz en Antonio Ortiz. Imiddels opereren zij …
De Amerikaanse Wright (1867 – 1959) begon zijn carrière in Chicago, waar hij huizen ontwierp voor de well to do: …
De Zwitsers-Franse Le Corbusier (1887-1965) is volgens velen de meest belangrijke architect van de 20e eeuw. Zijn ideeën op het …
De Engelse Rogers (1933-2021) brak op jonge leeftijd door met het Centre Pompidou in Parijs (1977), welke hij samen met …
De Finse Aalto (1898-1976) was een de meest invloedrijke modernistische architecten, zowel in zijn thuisland als ver daarbuiten. Als lid …
In deze cursus van 4-6 keer (a 2 uur) behandelen we de architectuur en stedenbouw van de Verenigde Staten van …
In deze lezing kijken we naar de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur van de laatste 100 jaar. We beginnen met …
Mies van der Rohe (1886-1969) was een Duits-Amerikaanse architect.Als vertegenwoordiger van de Internationale Stijl heeft hij veel invloed gehad op …
Katholicisme, Jodendom, boeddhisme, hindoeïsme en Islam, het zijn maar enkele van de religies van de wereld. Niet alleen horen we …
Welke architectuurliefhebber heeft er niet van Pritzker prijs winnaar Rem Koolhaas (1944) gehoord? Zijn roem heeft bijna mythische proporties aangenomen. …
Een grondige verdieping in de moderne architectuur aan de hand van 6 bijzondere bouwopgaven. Zowel de gebouwen zelf als de …
Architectuurcursus: De zoektocht naar de ideale woning. (in 6 keer) Wat maakt een plezierige woning? Is dat een minimalistische woning met …
De eigenzinnige Dudok is een van Nederlandse bekendste architecten, ondanks dat hij nooit een architectuuropleiding heeft gevolgd. Zijn oeuvre is …
De stedenlezingen kunnen ook als serie gegeven worden. Enkele voorbeelden: Dit zijn echter maar enkele voorbeelden. Mocht u geïnteresseerd zijn …
Het sfeervolle, heuvelachtige San Francisco, met haar bijna Europese gevoel, is een heerlijke stad voor architectuur. Er zijn mooie wolkenkrabbers, …
Scandinavische architectuur – 100 jaar spannende, functionele en comfortabele architectuur in de noordelijke landen. Scandinavische architectuur staat momenteel volop in …
Het werk van de Nederlandse Ben van Berkel (1957) en zijn bureau UNStudio kenmerkt zich door gestroomlijnde vormen, scherpe hoeken …
Kahn (1901-1974) behoort tot de grootste architecten van de 20e eeuw. Oorspronkelijk in Estland geboren, maar op jonge leeftijd verhuisde de …
Een verdieping in de architectuur van China. Van historisch erfgoed tot bizarre en spectaculaire iconen tot de meer duurzame architectuur …
De architectenlezingen kunnen natuurlijk ook als serie gegeven worden. Enkele voorbeelden: Dit zijn echter maar enkele voorbeelden. Mocht u geïnteresseerd …
Ons landje heeft een hoop architecten van wereldfaam: Rem Koolhaas, Ben van Berkel, Erick van Egeraat, Francine Houben, Sjoerd Soeters, …
Dit Zwitserse bureau is opgericht in 1978 door Jacques Herzog (1950) en Pierre de Meuron (1950). Dit Pritzker-prijs winnende bureau …
De Amerikaanse Graves (1934-2015) begon modernistisch, was lid van The New York Five en decennia lang docent aan Princeton. Maar …
Een lezing over de veelzijdige Spaanse architectuur tot 1900. Spanje neemt een bijzonderde plaats in binnen de architectuurgeschiedenis van Europa, …
Wat is er een hoop gebeurd in de Nederlandse architectuur de laatste 100 jaar. De grote woningbouw projecten, de Stijl …
Berlage (1856 – 1934) was een overtuigd socialist en één van de meest invloedrijke architecten van Nederland. Geboren in Amsterdam …
De jaren 1945-1970: een periode van wederopbouw van steden, grote woningbouwprojecten en radicale stadsvernieuwingen. Na de Tweede Wereldoorlog richtte Nederland …
De oudheid heeft in veel periodes tot de verbeelding gesproken. De heldere indeling, harmonische zuilenrijen, heroïsche tableaus en het gebruik …
De Nederlandse Sjoerd Soeters (1947) ontwerpt verrassende en veelzijdige gebouwen en stadsplannen, met speelse verwijzingen naar de locatie. Zijn vroege …
Pritzker prijs winnaar Ando is een Japanse architect (1941) In zijn minimalistische werk is de invloed van de rijke Japanse …
Duiker (1890-1935) was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Nieuwe Bouwen. Hij ontwierp met name wit gestuukte gebouwen met …
Dit Amerikaanse bureau is opgericht in 1936 en is één van de leidinggevende en grootste architecten- en ingenieursbureaus. Het bedrijf …
P.J.H.Cuypers (1827-1921) is wellicht de meest bekende 19e eeuwse architect van Nederland. Als streng gelovige, eigenzinnige architect met een grote …
De hoofdstad van Noorwegen is een van Europa’s snelst groeiende steden. De stad had al opvallende modernistische architectuur (zoals Villa Stenersen van Arne Kosmo o.a.),
Het Nederlandse architectenbureau Mecanoo werd in 1984 opgericht door o.a. Francine Houben in Delft. Waar het begon met woningbouw in Rotterdam, heeft het inmiddels internationaal
Een architectuurspecial helemaal gewijd aan woningbouw. We staan eerst stil bij enkele iconen uit de 20e eeuw, zowel particuliere woningen en appartementencomplexen, soms beroemd, soms
Het Deense bureau BIG, afkorting voor Bjarke Ingels Group is een van de leidinggevende architectenbureaus op het moment met inmiddels ruim 400 medewerkers in 25
Scandinavische architectuur is wereldberoemd en staat momenteel meer in de schijnwerpers dan ooit. De kenmerken ervan passen bij de tijd waarin we leven, waar het
Het Rotterdamse bureau MVRDV is een van de meest spraakmakende bureaus van het moment. Ze werd bekend met het VPRO gebouw (1993) in Hilversum en realiseerde