Den Haag

Stedenspecials

Den Haag is een hele veelzijdige stad voor architectuurliefhebbers.

Zo is er prachtige Art Nouveau in de binnenstad: winkels en theesalons, die opvallend goed bewaard zijn gebleven. Denk aan mooie tegeltableaus en prachtig hout- en siersmeedwerk. En vergeet ook de prachtige Bijenkorf in Amsterdamse School stijl van Piet Kramer niet.

De jaren erna werden er vele stedenbouwkundige plannen gemaakt voor het centrum, maar daar kwam weinig van terecht. Het Spuiplein vormde een uitzondering, maar een groot deel daarvan is inmiddels gesloopt en wordt nu vervangen door het OCC van Jo Coenen (2019). Ernaast ligt het indrukwekkende stadhuis (1995) van Richard Meier.

Echter door de tramlijn in het centrum ondergronds te brengen (het Soutterain, 2004, Rem Koolhaas) kon de stad bovengronds ontwikkeld worden tot een levendig winkel-, woon en werkhart. Dit heeft onder andere geleid tot mooie nieuwe winkelcentra en meer samenhang in het centrum.

Ook het station is inmiddels vernieuwd (2016, Benthem Crouwel Architects), met daaromheen diverse nieuwe woon- en werkprojecten. Denk bv aan de Resident (2002): een kleurrijk geheel met opvallende torens voor wonen en werken. En deze ontwikkeling is doorgezet in het Wijnhavenkwartier, waar we de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vinden in twee torens ontworpen door Hans Kollhoff (2012).

Gisterenavond heb ik mogen genieten van je inspirerende lezing Architectuur in Nederland. Ik heb ervan GENOTEN!!!.

Mieke Kolman, januari 2017

Vergelijkbare projecten

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is een van Europa’s snelst groeiende steden. De stad had al opvallende modernistische architectuur (zoals Villa Stenersen van Arne Kosmo o.a.),

Lees verder »