Berlijn

Stedenspecials

Berlijn is een fascinerende stad die zich continue blijft ontwikkelen. In deze lezing bespreken we de meest spraakmakende gebouwen en staan stil bij de verschillende vormen van stadsontwikkeling en de ideologie erachter.

Door haar welbekende geschiedenis heeft Berlijn een turbulente ontwikkeling gehad met grote verschillen in het voormalige oost en west-berlijn, welke nog steeds te zien zijn. Maar de grootste stedebouwkundige ontwikkeling kwam daarna: hoe maak je er weer 1 stad van? Het heeft geleid tot grote stedebouwkundige plannen, soms met behoedzame architectuur (rond de Brandenburger Tor), soms juist spectaculair (Potsdamer Platz). Verder is er een groot nieuw regeringshart opgetrokken, zijn er vele ambassades gebouwd, worden de winkelstraten voorzien van spectaculaire warenhuizen, zijn er indrukwekkende musea gerealiseerd en zijn er ook nog mooie jugendstil panden bewaard gebleven.

Met werk van o.a. Mies van der Rohe, Le Corbusier, Renzo Piano, Helmut Jahn, Jean Nouvel, Aldo Rossi, Daniel Libeskind, Rem Koolhaas en Norman Foster.

Vergelijkbare projecten

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is een van Europa’s snelst groeiende steden. De stad had al opvallende modernistische architectuur (zoals Villa Stenersen van Arne Kosmo o.a.),

Lees verder »