06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Amsterdam

Project Info

Project Description

Amsterdam: de grachtengordel, gezellige wijken, het mekka voor sociale woningbouw, haar indrukwekkende nieuwe waterfront, de ontwikkeling van Noord, IJburg, de Houthavens en Zuidas, de regeneratie van het Amstel gebied en de Bijlmer en ga zo maar door.. er zijn natuurlijk veel verschillende lezingen over Amsterdam te geven.

Een paar voorbeelden:

Lezing: Stedenbouwkundige ontwikkeling van Amsterdam: van eind 19e eeuw – heden. In deze lezing bekijken we uitgebreid de ontwikkeling van Amsterdam met haar diverse trends en tendenzen:

  • De sociale woningbouw van het begin van de 20e eeuw en tuindorpen,
  • het Algemeen Uitbreidingsplan met haar westelijke tuinsteden
  • de ingrepen in de binnenstad van de jaren ’60 en ’70 en de nieuwe ontwikkelingen als de Zuidas, Amsterdam Noord (inclusief toekomstplannen) en IJburg o.a

De lezing geeft een goed beeld van de belangrijkste ontwikkelingen van de stad in de 20 eeuw, het waarom erachter en wat we in de toekomst verder nog kunnen verwachten.

Lezing: Architectuur rondom het IJ

Het gebied rondom het IJ is volop in ontwikkeling. Het begon met de herontwikkeling van het Oostelijk Havengebied met haar pakhuizen en woongebieden Java en KNSM o.a. Verder bouwt men aan plan ODE met o.a. het Mint hotel, de bibliotheek en het conservatorium. Vervolgens ging de aandacht naar de westkant met de graansilo’s, woongebouw Silodam en natuurlijk de grote woonblokken op Westerdok. Aan deze zijde wordt ook druk gebouwd aan IJdock. Maar ook noord is in ontwikkeling: plan Overhoeks, met de oude Shell Toren en het EYE Film instituut en het NSDM terrein, wat ontwikkeld wordt als een culturele broedplaats. En als laatste natuurlijk Centraal station: het prachtige rijksmonument van Cuypers wordt gerenoveerd en aangepast aan de moderne tijd met o.a. het metrostation van de Noord Zuid lijn.

Ook de architectuur van de 21e eeuw kan, sociale woningbouw of een lezing waarin ook de geschiedenis vanaf de middeleeuwen in naar voren komt.