Madrid moderne architectuur

Stedenspecials

Madrid is een fantastische stad voor moderne architectuur! Het begon al met opmerkelijk Art Deco torens in de jaren 1920s en opmerkelijke organische architectuur in de jaren 1970s. Maar zeker de laatste 20 jaar is er veel gebeurd. Bestaande kunstmusea als het Prado en Reina Sofia zijn spectaculair vernieuwd, maar er zijn ook nieuwe musea bijgekomen zoals het Caixa Forum: een oude elektriciteitscentrale die omgebouwd is tot kunstcomplex. Daarnaast is Atocha treinstation spannend vernieuwd, met o.a. een schitterende botanische tuin in het hart ervan en heeft Madrid een uitbreiding van haar luchthaven gekregen in opvallende organische, kleurrijke architectuur van Richard Rogers.

Maar vergeet ook niet de kantoorcomplexen: de nieuwe kantoortorens van toparchitecten als I.M.Pei en Norman Foster en grote kantoorcampussen buiten de stad voor de grootste bedrijven van het land. En dan is er nog de woningbouw: vooral op het gebied van sociale woningbouw is er veel gerealiseerd, o.a. door het Nederlandse bureau MVRDV.

U zult zich verbazen over de veelzijdige, spectaculaire architectuur van toparchitecten in de Spaanse hoofdstad.

Vergelijkbare projecten

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is een van Europa’s snelst groeiende steden. De stad had al opvallende modernistische architectuur (zoals Villa Stenersen van Arne Kosmo o.a.),

Lees verder »