Cursus woningbouw

Cursussen

Architectuurcursus: De zoektocht naar de ideale woning. (in 6 keer)

Wat maakt een plezierige woning? Is dat een minimalistische woning met veel licht en ruimte, of toch liever een eigen tuintje en contact met je buren? En in hoeverre kan je daar mensen in sturen, hoe mooi de intenties vaak ook zijn.

In deze cursus bekijken we uitgebreid de woningbouw van de laatste 100 jaar, zowel in Nederland als ver daarbuiten, van bekende en minder bekende architecten. Iconische wooncomplexen, woonexperimenten, succesverhalen en schrijnende mislukkingen, het komt allemaal langs. Hierbij zullen we thematisch in gaan op diverse woonvormen, steeds chronologisch opgezet.

We beginnen in de eerste twee lezingen met de villa’s. Van beroemde voorbeelden tot moderne eigentijdse particuliere villa’s. Lezing 3 en 4 zijn voor de appartementencomplexen en bijzondere wijken. Van tuinstad gedachte tot Vinex wijken met ruimschoots aandacht voor hoe wordt getracht sociale cohesie hierbinnen te bewerkstelligenLezing 5 zal over hoogbouw gaan. Zowel het succes als de neergang van beroemde flatgebouwen als de hedendaagse visie hierop en actuele succesverhalen. En de laatste lezing is voor bijzondere woonvormen, met onder andere de hedendaagse trend van zelfbouw, waterwoningen en tiny houses.

We zullen zien hoe de ideeën de laatste 100 jaar soms drastisch veranderd zijn, deels als gevolg van politiek en economie, maar ook zeker vanwege de reacties van de bewoners. Een actueel onderwerp, gezien de toegenomen tijd die we thuis verblijven met het thuis werken o.a. en een uitdaging voor de toekomst met de toenemende verstedelijking wereldwijd.

Bij deze cursus is een beknopte handout (ca 20 pag.) beschikbaar.

Vergelijkbare projecten

Moderne architectuur Spanje

Spanje heeft fenomenale architectuur. Wat Spaanse architectuur echter zo interessant maakt, is haar eigenzinnige ontwikkeling, de kruisbestuiving van culturen en het voortbouwen op het verleden.

Lees verder »