Chicago

Stedenspecials

Na de grote brand van 1871 ontstond er een ongekende bouwwoede met de geboorte van de wolkenkrabber van o.a. Louis Sullivan; niet voor niets is de Chicago School of Architecture nog steeds een begrip. Dit zette zich door in de jaren ’20 met prachtige Art Deco wolkenkrabbers. En na de Tweede Wereldoorlog kwam de tweede Chicago School op gang met o.a. veel gebouwen van Ludwig Mies van der Rohe.

Dat moderne architectuur nog steeds een hoge prioriteit heeft zien we als we kijken naar o.a. Millennium Park: het muziekpaviljoen van Frank Gehry, een moderne uitbreiding van het kunstmuseum van Renzo Piano en “the cloud gate” van Anish Kapoor.

Ook kijken we in deze lezing naar gebouwen buiten het centrum. Het Illinois Instite of Technology: een universiteitscomplex ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe met recente uitbreidingen van Rem Koolhaas en Helmut Jahn. En natuurlijk de beroemde prairiehuizen van Frank Lloyd Wright: het Robie house en de vele huizen in Oak Park.

Wat jammer dat het er weer opzit. Het was een enorm succes. Dank je wel.

Erna Houwers,Coördinator Activiteiten Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Lezingen moderne architectuur in Chicago, New York City en San Francisco in de bibliotheek Haarlem (voorjaar 2015)

Vergelijkbare projecten

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is een van Europa’s snelst groeiende steden. De stad had al opvallende modernistische architectuur (zoals Villa Stenersen van Arne Kosmo o.a.),

Lees verder »