Cursus architectuur in China

Cursussen

Een verdieping in de architectuur van China. Van historisch erfgoed tot bizarre en spectaculaire iconen tot de meer duurzame architectuur van nu. Hierbij gaan we kriskras door heel China en zien we zowel het werk van bekende als meer onbekende bureaus, van zowel internationale als Chinese bureaus.

We beginnen in lezing 1 met de historische architectuur. Denk aan de Verboden Stad, de Tempel van de Hemel en de Moskee van Xi’an. Daarnaast architectuur van kleinere plaatsen als Lijiang, verschillende pagodes en de Chinese tuinarchitectuur zoals in Suzhou.

Lezing 2 is voor de periode daarna: spraakmakende projecten uit de tijd van Mao en de eerste jaren hierna.

Lezing 3 is voor begin 21e eeuw, een tijd van spectaculaire, soms bizarre projecten, waarbij we zien hoe de enorme verstedelijking van China op gang komt en elke stad zich op de kaart wil zetten. Bedrijven en steden maken visitekaartjes in de vorm van bijzondere kantoorgebouwen, woningbouw, musea en concert- en congresgebouwen. Daarnaast veel hoogbouw en stedelijke impulsen als gevolg van de Olympische Spelen (2008) en de Wereldtentoonstelling (2010).

Lezing 4 zal voor de contemporaine architectuur zijn. President Xi Jinping gaf in 2014 een toespraak waarbij hij de bijzondere, maar ook internationaal georiënteerde architectuur streng veroordeelde. Het was tijd voor meer moderne, Chinese architectuur. Hoe die eruitziet zullen we in deze lezing zien.

Bij deze cursus is een beknopte handout (ca 20 pag.) beschikbaar.

Vergelijkbare projecten

Moderne architectuur Spanje

Spanje heeft fenomenale architectuur. Wat Spaanse architectuur echter zo interessant maakt, is haar eigenzinnige ontwikkeling, de kruisbestuiving van culturen en het voortbouwen op het verleden.

Lees verder »