Nederlandse architectuur

Cursussen

Wat is er een hoop gebeurd in de Nederlandse architectuur de laatste 100 jaar. De grote woningbouw projecten, de Stijl & het Nieuwe Bouwen, Wederopbouw na de Tweede Wereldoorlof, radicale stadsdoorbraken, bevolkingsprotesten, de kneuterigheid van de 1970s en de natuurlijk de iconische architectuur van de laatste jaren met het huidige accent op duurzaamheid.

In deze cursus komt het allemaal langs. Verder ook veel aandacht voor de stedenbouwkundige ontwikkelingen met de achterliggende sociale en economische achtergronden. De verschillende stromingen en benaderingswijzen worden hierbij tegenover elkaar gezet.

Deze cursus kan in 10 keer (steeds ca. een decennium ) gegeven worden, maar ook in 3 of 4 keer is mogelijk. Ook een cursus gericht op bv de laatste 50 jaar kan natuurlijk, net wat uw voorkeur heeft.

Hieronder de opzet bij een cursus van 4 keer:

  • les 1: aandacht voor de jaren 1910-1930 met onder andere de plastische architectuur van de Amsterdamse School en de meer zakelijke architectuur van De Stijl.
  • les 2: de jaren 1930-1970: traditionele architectuur en modernisme, zowel voor de Tweede Wereldoorlog als de wederopbouw periode erna.
  • les 3: de periode 1970-2000: een periode van vele nieuwe stromingen als neorationalisme, postmodernisme, woonexperimenten, neomodernisme en een opleving van hoogbouw.
  • les 4: de laatste 10 jaar, een periode met veel internationaal opererende architectenbureaus, grootse projecten, duurzame architectuur en nieuwe wijken.

Ik heb genoten van de cursus Moderne Nederlandse Architectuur in de Bibliotheek Haarlem. Suzanne Roelofs heeft echt kennis van zaken – dat is duidelijk maar ze kan haar kennis ook prettig overbrengen. Interessant en plezierig om naar te luisteren.

Ian Borthwick, Curus (3x) Moderne Nederlandse Architectuur te bibliotheek Haarlem, maart 2013

Informatief en interessant!

Lidia Schoonderbeek, Curus (3x) Moderne Nederlandse Architectuur te bibliotheek Haarlem, maart 2013

Vergelijkbare projecten

Moderne architectuur Spanje

Spanje heeft fenomenale architectuur. Wat Spaanse architectuur echter zo interessant maakt, is haar eigenzinnige ontwikkeling, de kruisbestuiving van culturen en het voortbouwen op het verleden.

Lees verder »