Cursus Scandinavische architectuur

Cursussen

Scandinavische architectuur – 100 jaar spannende, functionele en comfortabele architectuur in de noordelijke landen.

Scandinavische architectuur staat momenteel volop in de schijnwerpers; het past bij de tijd waarin we leven, waar het om functionele, duurzame ontwerpen gaat i.p.v. kleurrijke iconen. Hoewel er verschillen zijn tussen de landen, zien we ook duidelijke overeenkomsten. Heldere vormen, veel aandacht voor natuurlijke licht en een mooie landschapsintegratie. Verder veel aandacht voor comfort en het gebruik van natuurlijke materialen, waarbij er ruime aandacht voor duurzaamheid is. Dit levert al decennialang prachtige, goed functionerende gebouwen op, waarmee het succes van contemporaine bureaus als BIG en Snøhetta wereldwijd goed te begrijpen is.

In deze cursus van 4 keer beginnen we onze reeks aan het begin van de 20e eeuw (o.a. Gunnar Asplund en Eliel Saarinen) om daarna het functionalisme te behandelen (o.a Arne Jacobsen en Alvar Aalto). In de laatste twee lezingen zullen we zien wat een vlucht Scandinavische architectuur heeft genomen, zonder daarbij in decorachtige excessen te vervallen. Hierbij kijken we zowel naar grote openbare gebouwen als naar woning- en stedenbouw.

Bij de cursus is een beknopte handout (ca 20 pag.) beschikbaar.

Vergelijkbare projecten

Moderne architectuur Spanje

Spanje heeft fenomenale architectuur. Wat Spaanse architectuur echter zo interessant maakt, is haar eigenzinnige ontwikkeling, de kruisbestuiving van culturen en het voortbouwen op het verleden.

Lees verder »