06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Friedensreich Hundertwasser

Architecten(bureau) lezing

Project Info

Project Description

Deze Oostenrijkse architect en kunstenaar (1928-2000) was een pionier op het gebied van mens- en milieuvriendelijke architectuur.

Hij ontwierp kleurrijke, fantasievolle gebouwen waarin de invloed van de Jugendstil goed terug te vinden is. Daarnaast bracht hij veel groen in zijn werk en had hij veel aandacht voor milieuvriendelijke oplossingen. Hij is vooral bekend van vele opmerkelijke woongebouwen en scholen.

Enkele van zijn eigenzinnige ideeën zijn: de ‘boomhuurder’, ‘vensterrecht’ en ‘oogsnede’. Overigens was een goot deel van zijn werk als zelfbenoemd ‘gebouwendokter’: het renoveren en aanpassen van bestaande architectuur.

Het wooncomplex Hundertwasser-Krawinahaus (1986) en KunstHausWien (1991), beide in Wenen, Wooncomplex Waldspirale (2000) in Darmstadt en het Openbaar Toilet (1999) in Kawakawa zijn enkele voorbeelden.

Een lezing duurt normaal gesproken 2 uur met een kwartier pauze.

De leden van het Nut, departement Delden, hebben op deze avond een lezing van Suzanne Roelofs over Friedensreich Hundertwasser bijgewoond. Suzanne wist de 120 aanwezige leden van begin tot het eind te boeien met een spraakmakende voordracht over deze kunstenaar en architect. Wij hebben genoten van deze sprankelende en leerzame avond. Al met al een zeer geslaagde avond.

Wim Boer, april 2014