Rotterdam

Stedenspecials

Rotterdam is wellicht de meest spraakmakende stad op het gebied van architectuur in Nederland. Projecten die elders geen draagvlak vinden, worden in Rotterdam gebouwd, waarbij het soms lijkt: hoe grootser hoe beter.

Moderne woningen in beton in de 1930s, de eerste galerijflat van Nederland, de primeur met een autovrij winkelhart en de voortrekker op het gebied van de herontwikkeling van een voormalig havengebied.

We bekijken de meest spraakmakende projecten en plaatsen deze in een bredere context. Idealisme, wederopbouw, de maakbare samenleving, het zijn allemaal ideeën die we hierin terugvinden. Maar daarnaast gaan we verder. Is er een typische lijn te ontdekken, een Rotterdamse stijl of aanpak? En hoe kan het dat in de no-nonsense stad die Rotterdam vaak genoemd wordt, de meest spraakmakende en vaak duurste projecten gerealiseerd worden? Waarom nu juist hier kubuswoningen, de Erasmusbrug en de Markthal?

Vergelijkbare projecten

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is een van Europa’s snelst groeiende steden. De stad had al opvallende modernistische architectuur (zoals Villa Stenersen van Arne Kosmo o.a.),

Lees verder »