Moderne treinstations

Gebouwtype

Treinstations waren aan het eind van de 19e eeuw vaak de paradepaardjes van een stad. Echter in latere decennia werden zij vaak verwaarloosd en waren stationsgebieden zeker niet de aantrekkelijkste plekken van de stad.

Dit is echter de laatste jaren, met name door de komst van vele hoge snelheidslijnen, enorm veranderd. Het station met haar gebied eromheen staat nu weer op de kaart en oude stations zijn spraakmakend gerenoveerd of vernieuwd.

Veel steden hebben beroemde architectenbureaus aangetrokken en in deze lezing bekijken we de meest spannende projecten: van New York City naar Mumbai, van Luik naar Madrid, van Londen naar Melbourne… En natuurlijk zal er ook aandacht zijn voor onze Nederlandse stations.

De nadruk zal dan ook liggen op de moderne architectuur, al zullen enkele klassiekers niet worden vergeten.

Het was weer een superavond afgelopen dinsdag waarvoor nogmaals heel hartelijk dank.. Je hebt de harten van de Santpoort Zuiders en omstreken voor je gewonnen.

Liefke Sinnema, februari 2018

Het was een interessante lezing over stationsarchitectuur, van klassiek tot spectaculair modern. Er was veel informatie in een pittig tempo verteld over de verschillende stations en de bijbehorende “dia’s”, PowerPoint, waren heel duidelijk.

Henk Wynia, februari 2017

Vergelijkbare projecten

Moderne bruggen

Een lezing special gewijd aan bruggen. Verbindingswegen en barricades, hangbruggen, tuibruggen en vakwerkbruggen, soms functioneel, vaak echte kunstwerken. We kijken in deze lezing naar enkele

Lees verder »