06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Ludwig Mies van der Rohe

Architecten(bureau) lezing

Project Info

Project Description

Mies van der Rohe (1886-1969) was een Duits-Amerikaanse architect.Als vertegenwoordiger van de Internationale Stijl heeft hij veel invloed gehad op architectuur binnen en buiten Europa; velen zien hem als één van de meest invloedrijke architecten van de 20e eeuw. Zijn minimalistische thema ‘Less is more’ is wereldberoemd.

Tijdens deze lezing behandelen we zijn belangrijkste werk. We staan o.a. stil bij zijn vroege werk, zoals de woningen in de experimentele Weissenhof Siedlung (1927) in Stuttgart, het Duitse paviljoen (1929) voor de wereldtentoonstelling in Barcelona en het Mies van der Rohe Haus (1932) in Berlijn.

Maar ook zijn latere, Amerikaanse werk komt aan bod, zoals het Seagram Building (1958) in New York City: een typisch voorbeeld van zijn minimalistische wolkenkrabbers die ook nu nog veel navolging krijgen. Niet voor niets wordt Mies vaak de geestelijk vader van de moderne wolkenkrabber genoemd.

Verder kijken we naar de perioden waarin hij directeur was van het Bauhaus in Dessau & Berlijn en het hoofd van de architectuur afdeling van de IIT in Chicago.

Een lezing duurt normaal gesproken 2 uur met een kwartier pauze.