Moderne Museumarchitectuur

Gebouwtype

Museumarchitectuur heeft de laatste decennia een grote bloei doorgemaakt. Het gebouw functioneert als het visitekaartje van de collectie en kan een stad op de kaart zetten, zoals is gebeurd met het Guggenheim (1997) in Bilbao. Soms lijkt het gebouw nog wel belangrijker te zijn dan de feitelijke collectie.

We kijken in deze lezing naar bekende en minder bekende musea van sterarchitecten als Frank Gehry, Jean Nouvel, Oscar Niemeyer, Norman Foster, Zaha Hadid en vele anderen.  Van Milwaukee naar Doha, van Londen naar Madrid. De verschillende, uiteenlopende stijlen komen aan bod, net als de specifieke eisen die een museum aan een gebouw stelt.

Ook staan we stil bij Nederlandse voorbeelden, zoals de nieuwbouw van het Stedelijk Museum (Benthem Crouwel Architects,) en het Eye Film instituut (Delugan Meissl Associated Architects), beide voltooid in 2012 in Amsterdam.

Voor de tweede keer ademloos en met bewondering geluisterd naar je interessante en enthousiasmerende verhaal over de architectuur van diverse musea. Bijzonder inspirerend!

Juul Seijlhouwer, februari 2016

Vergelijkbare projecten

Moderne bruggen

Een lezing special gewijd aan bruggen. Verbindingswegen en barricades, hangbruggen, tuibruggen en vakwerkbruggen, soms functioneel, vaak echte kunstwerken. We kijken in deze lezing naar enkele

Lees verder »

Moderne concertzalen

Een lezing helemaal gewijd aan de meest spraakmakende moderne concertzalen. We beginnen de lezing met klassiekers als de Philharmonie in Berlijn en het Sydney Opera

Lees verder »