06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Moderne Museumarchitectuur

Thema lezing

Project Info

Project Description

Museumarchitectuur heeft de laatste decennia een grote bloei doorgemaakt. Het gebouw functioneert als het visitekaartje van de collectie en kan een stad op de kaart zetten, zoals is gebeurd met het Guggenheim (1997) in Bilbao. Soms lijkt het gebouw nog wel belangrijker te zijn dan de feitelijke collectie.

We kijken in deze lezing naar bekende en minder bekende musea van sterarchitecten als Frank Gehry, Jean Nouvel, Oscar Niemeyer, Norman Foster, Zaha Hadid en vele anderen.  Van Milwaukee naar Doha, van Londen naar Madrid. De verschillende, uiteenlopende stijlen komen aan bod, net als de specifieke eisen die een museum aan een gebouw stelt.

Ook staan we stil bij Nederlandse voorbeelden, zoals de nieuwbouw van het Stedelijk Museum (Benthem Crouwel Architects,) en het Eye Film instituut (Delugan Meissl Associated Architects), beide voltooid in 2012 in Amsterdam.

Een lezing duurt normaal gesproken 2 uur met een kwartier pauze.

Voor de tweede keer ademloos en met bewondering geluisterd naar je interessante en enthousiasmerende verhaal over de architectuur van diverse musea. Bijzonder inspirerend!

Juul Seijlhouwer, februari 2016