06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Skidmore, Owings & Merrill LLP

Architecten(bureau) lezing

Project Info

Project Description

Dit Amerikaanse bureau is opgericht in 1936 en is één van de leidinggevende en grootste architecten- en ingenieursbureaus.

Het bedrijf specialiseert zich met name in duurdere commerciële gebouwen, waarbij vooral hun wolkenkrabbers wereldberoemd zijn. Het begon met vrij standard wolkenkrabbers in de stijl van Mies van de Rohe, maar al snel lieten zij zien dat een wolkenkrabber ook duidelijk kan reageren op zijn locatie en de tijd van het moment. Vooral door technische vernieuwing wisten zij het ene na het andere hoogterecord te breken: denk aan de beroemde Willis Toren (Sears) (1974) in Chicago en de Burj Khalifa (2010) in Dubai, met bijna 830 meter de hoogste wolkenkrabber ter wereld.

Dat zij ook adequaat op hun omgeving kunnen reageren, lieten zij zien met de Jin Mao Toren (1998) in Shanghai en het enorme Time Warner Center (2004) in New York City. Of Denk aan het nieuwe One World Trade Center (2014), te Ground Zero in New York City.

Maar ook andere projecten staan op hun naam: met de Cathedral of Christ the Light (2008) in Oakland liet het bureau zien dat zij ook culturele gebouwen spectaculair vorm kunnen geven.

Een lezing duurt normaal gesproken 2 uur met een kwartier pauze.