Postmodernisme: less is a bore

Thematisch

Het postmodernisme was een reactie op het modernisme en had haar bloeiperiode in de jaren 1960-2000. Al wordt er ook tegenwoordig nog postmodernistisch gebouwd.

Het modernisme met haar credo ‘Less is More’ (Mies van der Rohe) was aan het eind van de 1960s volgens velen uitgeput. De rationale benadering van architectuur werd door o.a. Venturi verguisd en vertaalt naar ‘Less is a bore’.

De functie van een gebouw moest weer herkenbaar zijn en ratio moest plaats maken voor emotie. Elk gebouw moet uniek zijn, de gevoelens van de ontwerper weergeven en als het even kan ook gevoelens bij de beschouwer oproepen. Bij het ontwerpen werd gebruik gemaakt van vele verschillende stijlen, materialen en kleuren, alles kon. Zo zien we vaak verwijzingen naar de locatie, niet zelden op een speelse manier.

In deze lezing kijken we naar de meest spraakmakende projecten. Denk aan werk van Robert Venturi, Michael Graves, Aldo Rossi, Piet Blom en Sjoerd Soeters, In Nederland is deze stroming goed vertegenwoordigd met o.a. de Kubuswoningen (1984, Rotterdam) en het Groninger Museum (1994).

Vergelijkbare projecten