06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Frank Gehry (Gehry Partners, LLP)

Architecten(bureau) lezing

Project Info

Project Description

De Canadees-Amerikaanse Gehry (1929) ontwerpt sculpturale, deconstructivistische gebouwen.

Veel zijn gebouwen lijken te bestaan uit een serie in elkaar geschoven volumes en worden gerealiseerd in de meest uiteenlopende materialen: van baksteen en beton, tot staal, aluminium, titanium en kippengaas.

Gehry begon zijn carrière met winkelcentra, kantoorgebouwen en woonhuizen. Maar zijn echte doorbraak kwam met het Guggenheim museum in Bilbao (1997), welke niet alleen Gehry beroemd maakte maar ook de stad op de kaart zette.

Hij heeft daarna zeker niet stil gezeten en krijgt inmiddels projecten over de hele wereld. Zijn oeuvre is dan ook zeer uiteenlopend: kantoorgebouwen, vele musea, nieuwe stadsontwikkelingen, universiteiten, muziekgebouwen…. Maar ook een wijnhuis in Spanje en een wolkenkrabber in Manhattan staan op zijn naam.

De gebouwen van Gehry dragen altijd duidelijk zijn signatuur, maar laten ook een grote veelzijdigheid zien. Soms meer hoekig, soms juist vloeiend, de ene keer wit of metaalkleurig, andere keren juist een kakofonie van kleuren.. Maar altijd met een zekere speelsheid en dynamiek.

Een lezing duurt normaal gesproken 2 uur met een kwartier pauze.