Oscar Niemeyer

Architecten(bureaus)

De Braziliaanse Oscar Niemeyer (1907-2012) was 1 van de grootste architecten van de 20e en 21e eeuw. Gestudeerd bij o.a. Le Corbusier, kwam hij tot sculpturale, functionele ontwerpen, veelal van gewapend beton.

Vooral zijn ontwerp van de hoofdgebouwen voor de nieuwe hoofdstad Brasilia (Brazilië) trok de aandacht. Maar zijn oeuvre is verre van eenzijdig: kantoorgebouwen, wooncomplexen en soms betoverend mooie musea behoren tot zijn repertoire, waarbij hij zijn gebouwen vaak opmerkelijk weet in te passen in het bestaande landschap.

Niemeyer heeft in zijn lange werkzame leven vele architecten en architectuurliefhebbers geïnspireerd, deze lezing is dan ook een eerbetoon aan deze veelzijdige, bijzondere architect.

Afgelopen vrijdag heb ik uw zeer boeiende lezing over Oscar Niemeyer gevolgd. In 2014 heb ik op Madeira ook een kerk, in het dorp Caniço, van deze architect gezien. De kerk was helaas al gesloten, zodat we geen kijkje binnen konden nemen.

Inge Bosschieter-Mulder, augustus 2016

De Braziliaan Oscar Niemeyer (1907-2012) was één van de grootste architecten van de 20ste en 21ste eeuw. Door zijn studie bij o.a. Le Corbusier, kwam hij tot sculpturale, functionele ontwerpen, veelal van gewapend beton. Vooral zijn ontwerpen van de hoofdgebouwen voor Brasilia, de nieuwe Braziliaanse hoofdstad trokkken de aandacht. Maar zijn oeuvre is verre van eenzijdig: kantoorgebouwen, wooncomplexen en soms betoverend mooie musea behoren tot zijn repertoire, waarbij hij zijn gebouwen vaak opmerkelijk wist in te passen in het bestaande landschap. Niemeyer heeft in zijn lange, bijna 105-jarige leven vele architecten en architectuurliefhebbers geïnspireerd, Dat kwam duidelijk naar voren in de lezing, van Suzanne Roelofs die met haar verhaal een waar eerbetoon aan deze veelzijdige, bijzondere architect bracht. Er waren maar liefst 72 stoelen bezet in De Richtershof. Allemaal door (nieuwsgierige ?) kunst- en architectuurliefhebbers. Zij waren getuige van een mooie avond waarop Suzanne op een aanstekelijk enthousiaste wijze getuigde van haar liefde vóór, en kennis vàn de bouwkunst van de grote Zuid-Amerikaanse architect, die tot aan het einde van zijn leven werkzaam bleef. Uit de wijze waarop Suzanne met enthousiasme een beeld schetste van Oscar Niemeyer sprak een grote betrokken- en deskundigheid. Dat maakt nieuwsgierig naar wat ze te vertellen heeft over andere grootheden uit de 20ste en 21ste eeuwse bouwkunstgeschiedenis. Op haar website staan in ieder geval meer dan genoeg zeer interessante suggesties. Schrijver dezes hoopt dat we haar in de toekomst nog vaak als gastspreker van de Kunstkring zullen mogen begroeten.

Jaarverslag Kunstkring Haaksbergen, maart 2016

Gisteren weer ontzettend genoten van je lezing. Wat een architect. Mag ik ook een suggestie doen voor een volgende lezing, nl. over Dame Zaha Hadid? Dank je en ga zo door!

Marja Hegt, november 2013

Vergelijkbare projecten

Mecanoo

Het Nederlandse architectenbureau Mecanoo werd in 1984 opgericht door o.a. Francine Houben in Delft. Waar het begon met woningbouw in Rotterdam, heeft het inmiddels internationaal

Lees verder »

Bjarke Ingels (BIG)

Het Deense bureau BIG, afkorting voor Bjarke Ingels Group is een van de leidinggevende architectenbureaus op het moment met inmiddels ruim 400 medewerkers in 25

Lees verder »

MVRDV

Het Rotterdamse bureau MVRDV is een van de meest spraakmakende bureaus van het moment. Ze werd bekend met het VPRO gebouw (1993) in Hilversum en realiseerde

Lees verder »