06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Helsinki: architectuur & design

Stedenspecial

Project Info

Project Description

In de moderne architectuur en design is het werk van Finse kunstenaars baanbrekend geweest. Ook in de vormgeving van artistieke en industriële producten neemt Finland al jarenlang een leidende positie in. Hoewel het de architect Alvar Aalto was die een beslissende stempel drukte op de moderne Finse architectuur, kenmerken meer architecten zich door een bijzonder oorspronkelijke stijl. Het verwerken van natuurlijke materialen, een mooie integratie in de omgeving en zorgvuldige lichtinval zijn kenmerkend.

In deze lezing uitgebreid aandacht voor verschillend werk van Aalto, zoals de Finlandia Hall (1971). Verder o.a. het mooie Jugendstil station (1919) van Eliel Saarinen, de Rotskerk (1969) van de gebroeders Suomalainen, het vernieuwde Kamppi gebied met o.a. de prachtige houten Kamppi kapel (2012, K2S Architects) en het Kiasma kunstmuseum (1998) van Steven Holl. En vergeet het Arabia district niet: dit gebied, bekend vanwege de beroemde keramiek fabriek, is nu een moderne nieuwbouwwijk met veel aandacht voor kunst en groen in haar ontwerp.

Ook in de vormgeving van artistieke en industriële producten neemt Finand al jaren een leidende positie in: het glaswerk van iittala, het Arabia servies en de stoffen van Marimekko, onder andere bekend geworden door de jurken van Jackie Kennedy.

Een lezing duurt normaal gesproken 2 uur met een kwartier pauze.

Mijn wens om Helsinki in het “echt” te zien is alleen maar groter geworden. Sta iedere keer weer verbaasd dat je alles zo uit je hoofd met enthousiasme vertelt. Verheug me op de reis.

Annette ter Welle, maart 2014