06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Bauhaus

Thema lezing

Project Info

Project Description

Het Bauhaus was één van de meest invloedrijke scholen voor architectuur en design aan het begin van de 20e eeuw. Deze lezing gaat over de ideologie van het Bauhaus, haar belangrijkste architecten en haar wereldwijde invloed.

Opgericht door de architect Walter Gropius in het Duitse Weimar in 1919, ging men ervan uit dat het creëren van een mooiere omgeving kon leiden tot een betere maatschappij. Hierbij was het belangrijk dat het onderscheid tussen ambachten en kunst zou wegvallen: alle disciplines moesten verenigd worden tot één Gesamtkunstwerk. Dat dit einddoel weerspiegeld zou worden in architectuur, spreekt al uit de naam. .

In 1933 werd het Bauhaus gesloten onder druk van het opkomende national socialisme, maar haar gedachtegoed zou nog decennia lang invloed uitoefenen. Verschillende prominente architecten (o.a. Mies van der Rohe, Marcel Breuer en Walter Gropius) vertrokken naar de VS, waar hun ideeën en werk verder invloed uit zouden oefenen Ook in andere landen verschenen wijken volgens de Bauhaus ideeën, o.a. in Tel Aviv.

NB: Deze lezing kan natuurlijk aangepast worden aan uw persoonlijke smaak. Zo kan de lezing alleen over het Bauhaus gaan en haar invloed, maar ook gecombineerd worden met De Stijl beweging (1917-1931) in Nederland.

Een lezing duurt normaal gesproken 2 uur met een kwartier pauze.