Wolkenkrabbers: de race for the sky!

Gebouwtype

De wolkenkrabber is niet meer weg te denken uit de skyline van vele wereldsteden, toch is zij nog maar ruim een eeuw oud.

Met de uitvinding van de lift werd het mogelijk om steeds
hoger te bouwen, allereerst in baksteen. En met de ontwikkeling van materialen als gewapend beton, staal en industrieel glas leken de mogelijkheden ineens onbeperkt. Vooral in de Verenigde Staten ontstond een ware Race for the Sky. New York en Chicago bouwden om-en-om de hoogste torens, denk aan gebouwen als het Chrysler Building (1930) en Empire State Building (1931) in New York en de Willis (Sears) Tower (1973) in Chicago. En dit ging door: In Azië verrezen torens als de Petronas Twin Towers (1998) in Maleisië en de Tapei 101 (2004) in Taiwan. En vergeet natuurlijk Dubai niet: de Burj Kalifa met haar 828 meter hoogte is begin 2010 geopend.

De race for the sky is nog lang niet afgelopen, het lijkt wel hét prestige project voor vele landen. Groter, hoger, meer futuristisch. En dat terwijl de eerste wolkenkrabber in Nederland met 12 verdiepingen nog steeds een wolkenkrabber genoemd wordt.

In deze lezing dan ook een ode aan dit fenomeen: wat is een wolkenkrabber, wat zijn de records in de laatste 100 jaar en hoe hoog kunnen we uiteindelijk gaan?

Vergelijkbare projecten

Moderne bruggen

Een lezing special gewijd aan bruggen. Verbindingswegen en barricades, hangbruggen, tuibruggen en vakwerkbruggen, soms functioneel, vaak echte kunstwerken. We kijken in deze lezing naar enkele

Lees verder »