Kopenhagen

Stedenspecials

Kopenhagen is een stad die volop in verandering is. Het waterfront heeft de laatste jaren prachtige gebouwen gekregen: het operagebouw (Henning Larsen, 2005), het nieuwe Koninklijke theater (Lundgaard & Tranberg, 2008) en de Koninklijke bibliotheek met haar moderne uitbreiding (Schmidt Hammer Lassen, 1999). Maar er is meer: zo vinden er grootste stedenbouwkundige uitbreidingen plaats, o.a. Sydhavn (Sjoerd Soeters) en wordt er druk gebouwd aan de volwaardige wijk Ørestad, met grote namen als BIG, Jean Nouvel, Daniel Libeskind en vele anderen. Verder zijn er spraakmakende kunstmusea: het Louisiana Museum van moderne kunst, het Arken museum van moderne kunst  (Søren Robert Lund, 1996) en het Odrupgaard Kunstmuseum, schitterend uitgebreid door Zaha Hadid (2005).

Maar Kopenhagen heeft nog een extra aantrekkingskracht: ze is door middel van de spectaculaire Øresund-brug verbonden met haar Zweedse zusterstad Malmö, waar we onder andere het Västra Hamnen havengebied vinden met haar duurzame principes en de spectaculaire Turning Torso (2005) van Santiago Calatrava.

Vergelijkbare projecten

Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is een van Europa’s snelst groeiende steden. De stad had al opvallende modernistische architectuur (zoals Villa Stenersen van Arne Kosmo o.a.),

Lees verder »