Het bouwwerk centraal

Cursussen

Een grondige verdieping in de moderne architectuur aan de hand van 6 bijzondere bouwopgaven. Zowel de gebouwen zelf als de impact op haar samenleving komt hierbij aan bod.

Elke lezing is voor een ander thema, waarbij we eerst enkele iconische historische voorbeelden zullen behandelen om ons dan te verdiepen in de meest spraakmakende recente voorbeelden. Nationaal en internationaal, van zowel bekende als onbekende bureaus, zullen we zo de kenmerken en ontwikkeling bespreken van elk type bouwwerk. U zult er daarna met andere ogen naar kijken!

We beginnen in lezing 1 met woongebouwen. Iconische villa’s van Mies van der Rohe en Le Corbusier, maar ook prachtige sociale wooncomplexen van MVRDV, BIG en velen anderen. Daarna komen de bruggen aan bod. Tuibruggen, kabelbruggen, loopbruggen, stedenbouwkundige ingrepen…ze komen allemaal langs. Lezing 3 is voor stations. Door het toegenomen belang van hogesnelheidslijnen zijn vele stations in Europa en ver daarbuiten spectaculair vernieuwd, misschien is reiziger terminal nu wel een beter woordLezing 4 is voor musea. Inmiddels is het gebouw bijna belangrijker dan de collectie lijkt het wel en we zullen deze ontwikkeling volgen aan de hand van vele voorbeelden. Lezing 5 is voor muziekgebouwen. Denk hierbij aan werk van Frank Gehry, maar natuurlijk ook de omstreden Elbharmonie in Hamburg en Philharmonie in Parijs van Jean Nouvel. De laatste lezing zal tenslotte voor bibliotheken zijn. Vroeger ‘boekenpakhuizen’, nu belangrijke plekken voor ontmoeting en cultuur, hetgeen we in vele iconische voorbeelden terug zullen zien.

NB: Dit is een voorbeeld van hoe deze cursus gegeven kan worden. Ook korter, bijvoorbeeld maar 4 lezingen (met 4 typen gebouwen) of juist uitgebreider met bv 8 lezingen kan.

Vergelijkbare projecten

Moderne architectuur Spanje

Spanje heeft fenomenale architectuur. Wat Spaanse architectuur echter zo interessant maakt, is haar eigenzinnige ontwikkeling, de kruisbestuiving van culturen en het voortbouwen op het verleden.

Lees verder »

Cursus woningbouw

Architectuurcursus: De zoektocht naar de ideale woning. (in 6 keer) Wat maakt een plezierige woning? Is dat een minimalistische woning met veel licht en ruimte, of

Lees verder »