Het museumplein heeft de laatste tijd –terecht!- veel aandacht gekregen met alle verbouwingen van de grote musea ter plaatse.
We beginnen met een wandeling buiten, waarin we de architectuur van de gebouwen bespreken en daarnaast de diverse stedenbouwkundige plannen voor het totale gebied. Zo staan we stil bij het Koninklijk Concertgebouw (A.L. Van Gendt, 1888 met de nieuwbouw van Pi de Bruijn (1988)), het Van Gogh Museum (Rietveld en compagnons, 1973 met de nieuwbouw van Kisho Kurakawa, 1999 / 2014), het Stedelijk Museum (A.W. Weissman, 1895 met de nieuwbouw van Bethem Crouwel Architects, 2012) en natuurlijk staan we uitgebreid stil bij het Rijksmuseum (P.J.H. Cuypers, 1885 met de nieuwbouw van Cruz y Ortiz, 2013). Duidelijk zal worden dat niet alleen de collecties van de gebouwen de moeite waard zijn.
Na vrije tijd voor de lunch gaan we verder met ons middagprogramma: het bezoek aan 1 van de musea. Bij elk gebouw zal de architectuur uitvoerig besproken worden en daarnaast zal er aandacht zijn voor de belangrijkste werken van de collectie. U kunt kiezen uit:
1. Het Rijksmuseum: aandacht voor de nieuwe binnenhoven van Cruz y Ortiz, de beruchte fietstunnel, de prachtige renovatiewerkzaamheden met het herstelde voorhof en de eregalerij, waar we ook de beroemde 17e eeuwse schilderwerken zullen bespreken.
2. Het Stedelijk museum. De architectuur binnen en de controversiële nieuwe opstelling (Rem Koolhaas, 2016) van de vaste collectie. Qua collectie komt o.a. het Bauhaus, Scandinavisch design en enkele beroemde klassiekers aan bod.
3. Het Van Gogh: de architectuur van de diverse delen en een rondleiding langs de belangrijkste werken van Van Gogh, met aandacht voor zijn leven en schilderkundige ontwikkeling.
Voorbeeld van een tijdschema:
11-13.00 uur: Architectuurwandeling Museumplein
13-14.00: vrije tijd voor lunch
14-16.00 uur: Uw museum van keuze.
NB: beide wandelingen kunnen ook ingekort worden tot 1,5 uur.
Beste Suzanne, de combi gisteren was een gouden greep! De wandeling rond het Museumplein was, als vanouds, degelijk en duidelijk. De relatie tussen oud en nieuw kwam mooi naar voren. Maar de rondleiding in het Rijks vond ik, het klinkt wat overdreven, fantastisch. De uitleg over het gebouw, de restauratie, het gebouw als kunstwerk, en dan de uitleg bij diverse schilderijen, dus weer die mix van oud en nieuw, erg boeiend allemaal. Het alternatieve verhaal over de Nachtwacht was nieuw voor me, leuk om te horen. Je was weer onvermoeibaar en aanstekelijk enthousiast en voor mij onvervangbaar. Mijn metgezel deze keer zei me dat ze begreep waarom ik al jaren met je mee loop: duidelijk, helder, interessant, nuchter en aardig. Ik kijk uit naar je programma voor 2015, hopelijk met meer combi’s.
Hans de Jong, Rijksmuseum dagprogramma, december 2014
Het was een zeer interessante dag, m.n. natuurlijk door de professionele manier waarop jij ons meenam in de schoonheid van het plein en het museum. Bovendien, je weet zoveel!
Anky Marijnissen, Rijksmuseum dagprogramma, december 2014