Eindhoven: Binnenstad & Strijp-S

Dagexcursies

Eindhoven stond altijd bekend als de stad van Philips. Maar daar hield het ook wel mee op. Het Van Abbemuseum kan sommigen bekoren, maar verder had het de cultuurliefhebber niet veel te bieden. Maar dat is voorbij: Eindhoven is ontzettend aan het veranderen.

Zo is er het spraakmakende Strijp-S, het het voormalige fabriekscomplex van Philips dat vlakbij het centrum ligt. De gemeente kocht het in 2002 om rondom het industrieel erfgoed een nieuw stadshart te creeeren en inmiddels wordt er volop gewoond en gewerkt. Moderne gebouwen, industrieel erfgoed, het gebied is volop in ontwikkeling.

Maar ook in het centrum gebeurt er veel. Zo bekijken we het Smalle Haven project van Jo Coenen (1990-2006), de diverse vernieuwingsprojecten rond winkelcentrum Heuvel, enkele vernieuwde Philipsgebouwen zoals de Witte Dame en Lichttoren en het project Rond de Admirant (2004-10) waarvan de “Blob” van Massimiliano Fuksas het meest in het oog springt.

Niet voor niets is in Eindhoven elk jaar de Dutch Design Week!

Deze excursie duurt 5 uur met een uurtje vrije lunchpauze.

Wat hebben we gisteren genoten van de wandeling in Eindhoven. Erg goed georganiseerd en enthousiast verteld.

Jopie Kuipers, Dagexcursie Eindhoven, mei 2016

Afgelopen zaterdag deelgenomen aan de dagexcursie Eindhoven. Het overtrof onze verwachtingen zéér: heel verrassend en overweldigend. In Strijp-S veel diverse, mooie en eigentijdse ontwikkelingen gezien. Ook in het centrum zijn er mooie vernieuwingen gerealiseerd zoals het verrassende Medina project en de schitterende woontoren van Jo Coenen. Onze kijk op Eindhoven is positief veranderd, een stad met allure. Suzanne vertelt zoals altijd op een boeiende wijze en geeft vaak een kijkje in de denkwereld en overwegingen van de (landschaps)architecten. Deze keer was gezorgd voor een audiosysteem, waarbij we via een ‘oortje’ alles heel goed konden volgen. Dit is ons zeer goed bevallen. We hebben weer genoten van heerlijke dag! Bedankt Suzanne en tot de volgende wandeling.

Kees & Mieke, mei 2016

Vergelijkbare projecten

Museumplein (Amsterdam)

Het museumplein heeft de laatste tijd –terecht!- veel aandacht gekregen met alle verbouwingen van de grote musea ter plaatse. We beginnen met een wandeling buiten,

Lees verder »

Spectaculaire treinstations

De laatste jaren zijn veel Nederlandse treinstations prachtig vernieuwd. Daarnaast zijn er prachtige oude stations in Nederland, die grondig gerenoveerd zijn. Daarom deze excursie: een

Lees verder »