Spectaculaire treinstations

Dagexcursies

De laatste jaren zijn veel Nederlandse treinstations prachtig vernieuwd. Daarnaast zijn er prachtige oude stations in Nederland, die grondig gerenoveerd zijn.

Daarom deze excursie: een dagje treinen langs enkele van de meest bijzondere stations, want hoe beter deze stations te bespreken dan door ze te ervaren?

Er zijn natuurlijk meerdere routes mogelijk, hieronder een voorbeeld:

We beginnen bij Amsterdam Centraal: de prachtige architectuur van Cuypers maar natuurlijk ook de nieuwe kap van Benthem Crouwel Architects. Daarna door naar Haarlem voor een bezoek aan dit prachtige Art Nouveau station.We vervolgens onze route naar het ruimtevakwerk station van Leiden om daarna nog het vernieuwde Den Haag station te bezoeken. Maar we zijn er nog niet…Hierna staat Delft op het programma, vernieuwd door Mecanoo en we sluiten de dag af met het inmiddels beroemde Rotterdam CS. Natuurlijk worden geschiedenis en context van de stations niet vergeten. De excursie begint om 11.00 uur op Amsterdam CS en naar verwachting eindigen we rond half 5 / 5 uur in Rotterdam. ‘s middags is er een uur vrije lunchpauze

Echter ook een route met Breda, Eindhoven en Tilburg behoort tot de mogelijkheden, of een route met daarin Utrecht en Arnhem.

Er is alleen altijd een kleine onder voorbehoud: mocht de NS onverwachte werkzaamheden hebben, dan kan het zijn dat de route wat wordt aangepast.

Weer eens wat anders met de trein van het ene naar het andere station. Er gaat een wereld voor je open op Amsterdam Centraal, rondom het gebouw van P. Cuypers. Moderne, ruime en zeer fraaie uitbreidingen: kosten noch moeite gespaard! Delft is een lieflijk en zelfs een beetje intiem station. Het schitterende Art Nouveau station van Haarlem. Door het improvisatietalent van Suzanne Schiphol en Slotervaart gezien i.p.v.Leiden (storing). Den Haag met de huidige uitbreiding aan de “achterkant” waardoor het een smaakvol en levendig geheel wordt. Rotterdam met zijn spectaculaire ingang en zijn speelse elementen als verwijzing naar het oude station. Het is imposant te ervaren hoe de moderne stations weldoordacht internationaal gericht zijn; klaar voor de toekomst! Het was echt zeer de moeite waard, te meer omdat Suzanne je alles in een heel ander perspectief laat zien! Tot de volgende keer, Suzanne..

kees en mieke kommeren, maart 2017

Nog hartelijk bedankt voor de geweldige rondleiding langs de diverse stations. Je deed het weer vol enthousiasme en je kon weer goed organiseren. Ik kijk weer uit naar nieuwe uitstapjes.

Jopie, maart 2017

Vergelijkbare projecten

Museumplein (Amsterdam)

Het museumplein heeft de laatste tijd –terecht!- veel aandacht gekregen met alle verbouwingen van de grote musea ter plaatse. We beginnen met een wandeling buiten,

Lees verder »