Fietstocht (nieuwe) Bijlmermeer (Amsterdam)

Fiets- en boottochten

De Bijlmermeer werd in de 1960s en 1970s gebouwd als “Stad van Morgen”: een enorm modernistisch woonproject met tien-verdiepingen hoge flats in lange stroken tussen het groen. Geheel volgens de CIAM gedachte was er een strikte scheiding tussen wonen en recreëren en waren de wegen verhoogd aangelegd. Echter al snel bleek deze modelwijk niet zo succesvol als men had verwacht: leegstand, onveiligheid en een laag voorzieningenniveau zorgden ervoor dat de wijk al snel met veel problemen kampte.

Daarom begon men in de 1990smet een grootscheepse vernieuwingsactie. Een deel van de hoogbouw werd gesloopt en vervangen door laagbouw, andere flats werden juist gerenoveerd. Ook werd een deel van de wegen terug gebracht naar maaiveld en werden de voorzieningen gerenoveerd.  De ruime opzet van de wijk bleef hierbij gelukkig behouden.

Verder vinden we hier het prachtige station Amsterdam Bijlmer ArenA (2007), een heel entertainment hart, de Arena en vergeet de organische architectuur van Alberts & Van Huut en het kleurrijke werk van Sjoerd Soeters niet.

De Bijlmer: nergens vind je zulke uiteenlopende visies op stedenbouw en architectuur bij elkaar als hier.

De fietstocht duurt ca. 2 uur.

Vergelijkbare projecten