Fietstocht zuid/westelijke IJ-oever (Amsterdam)

Fiets- en boottochten

Direct aan het water, op de Zuidelijke IJ-oever ten westen van het Centraal Station, is de laatste jaren een grootstedelijk gebied verschenen waarbij de oorspronkelijke sfeer van de wijk goed behouden is. Dit gebied, waar vroeger Vemen, graansilo’s en houthavens waren, is inmiddels getransformeerd tot een modern woon- en werkgebied.

Hier is het opvallende Westerdokseiland gerealiseerd (2009) met 900 woningen in grote bouwblokken. Ook vinden we hier het multifunctionele IJdock (2012) in het water en het spraakmakende gebouw Pontsteiger (2018). En worden de oude houthavens getransformeerd tot energie neutrale woonwijk, verdeeld over zeven kunstmatige eilanden, in een stoere havenarchitectuur.

Maar het is niet alleen nieuwbouw die we hier vinden. De oude gebouwen zijn gerenoveerd en hebben een nieuwe functie gekregen en verder vinden we hier de pittoreske 17e eeuwse Westelijke Eilanden. De eilanden waren van oudsher een gebied met scheepswerven en pakhuizen en zijn o.a. dankzij buurtprotesten goed bewaard is gebleven.

Deze fietstocht duurt 1,5/ 2uur, afhankelijk van uw voorkeur.

Vergelijkbare projecten