Het gebied rondom het IJ is volop in ontwikkeling. Oorspronkelijk essentieel voor de ontwikkeling van Amsterdam, werd zij door de bouw van het Centraal Station Amsterdam eind 19e eeuw afgesneden van de Amsterdamse binnenstad. Haar oevers werden gebruikt voor scheepsbouw, pakhuizen en rederijen, functies die in de loop van de 20e eeuw steeds meer overbodig werden.
Na een periode van leegstand, verval, kraken en kunstenaars, kwam daar vanaf de jaren ’80 van de 20e eeuw verandering in. Het potentieel van wonen en werken aan het water moest weer optimaal benut worden.
Het begon aan de oostzijde, met de herontwikkeling van het Oostelijk Havengebied met haar pakhuizen en woongebieden Java en KNSM o.a.. Inmiddels is hier ook plan ODE (OosterDoksEiland) verrezen, met o.a. de bibliotheek (Jo Coenen, 2007) .
Vervolgens ging de aandacht naar de westkant met de graansilo’s, diverse nieuwe wooncomplexen en in het water het multifunctionele IJdock. Ook zien we hier gebouw Pontsteiger, met direct daarnaast de nieuwe energie neutrale woonwijk Houthavens in aanbouw.
Maar ook noord is in ontwikkeling: Het IJplein van Rem Koolhaas uit de 1980s, het oude Shell terrein met de A’Dam toren en het EYE Film instituut en vergeet natuurlijk NSDM niet, waar oude scheepsbouwloodsen zijn omgevormd tot culturele broedplaats.
Deze boottocht duurt 2uur, maar kan ingekort worden tot 1,5 uur.
Namens de bridgers die deelnamen aan de rondvaart moet ik je heel hartelijk danken. Over jou, Suzanne, raakten ze niet uitgepraat. Zowel je boeiende manier van spreken, je grondige kennis van al het moois, en de heel andere tocht dan wat toeristen in Amsterdam gewend zijn, maakten dat uurtje geweldig!
Rob Stravers, april 2013
We hadden een geweldige dag. Ben ook blij dat iedereen Suzanne zo een geweldige grote kennis van geschiedenis en architectuur hoorde verkondigen. Voor Els en mij is zij een ongeëvenaard sympathieke jonge vrouw die weet waarover ze enthousiast verteld.
Lydia Barenholz, april 2013