Nieuwsbrief: april 2018

Beste architectuurliefhebbers,

Het heeft even geduurd, maar met trots kan ik melden dat mijn website weer online is! De vernieuwde en verbeterde website, die hopelijk nog een stuk duidelijker en gebruikersvriendelijker is dan mijn oude website. Zo is de agenda helderder, zijn de meeste teksten herschreven en staan reacties van deelnemers nu ook bij de bewuste programma’s. Mocht u zelf een reactie willen geven over een wandeling of lezing die u bij mij gevolgd heeft, dan zou ik dat zeker waarderen! En opmerkingen/ verbeterpunten voor de website zijn natuurlijk ook welkom.

Dat betekent ook dat mijn nieuwe programma online staan, voor de maanden april, mei en juni. In juni komt mijn volgende nieuwsbrief weer met daarin het programma voor de zomermaanden natuurlijk. En mocht u andere liefhebbers van moderne architectuur kennen: schroom dan niet mijn nieuwsbrief door te sturen 🙂

Ik hoop u te zien bij 1 van mijn programma’s en stuur u zonnige, hartelijke groeten,
Suzanne Roelofs, Building Stories

Wandelingen in Nederland

De komende maanden staan er weer allerlei excursies gepland: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Breda en Almere.. de meeste wandelend, maar ook per fiets en trein. Elke wandeling kost 17,50€ p.p, de fietstocht 20€ p.p. en de dagexcursie 27,50€.
U vindt in de agenda op mijn website het hele programma terug, inclusief de mogelijkheid om de excursies te boeken. Ook kunt u mij direct mailen natuurlijk: suzanneroelofs@gmail.com .

Hieronder een korte omschrijving van de excursies:

Zaterdag 28 april: Moderne architectuur in Breda.
Breda heeft natuurlijk een gezellige, historische binnenstad, maar ook opmerkelijke moderne architectuur die zeker de moeite waard is. We bekijken o.a. het ChassĂ© Park (masterplan Rem Koolhaas), het nieuwe woongebied van de voormalige brouwerij De Drie Hoefijzers en het nieuwe station, uitgeroepen tot beste gebouw van 2017. Van 11-13.00 uur.

Dinsdag 8 mei: Stationsgebied Den Haag.
Het stationsgebied van Den Haag is enorm veranderd de laatste jaren. Een nieuwe terminal, diverse ministerietorens en opmerkelijke woonprojecten zullen dit gebied weer het kloppend hart van de stad maken. Van 11-13.00 uur.

Zaterdag 19 mei: Stadshart Almere.
Mooi gelegen tussen station en water, is het stadshart aangelegd volgens stedenbouwkundig plan van Rem Koolhaas (OMA). Spannende zichtlijnen, een “boven en beneden wereld”: een groter contrast met de eerste aanleg uit 1979 is bijna niet denkbaar. Van 11-13.00 uur. NB: op verzoek nog een keer, deze wandeling zal hierna een tijdje niet terug komen.

Zondag 27 mei: Stationsgebied Utrecht. Nieuw!
De noodzakelijke vernieuwing en vergroting van Centraal station Utrecht is aanleiding geweest tot een grootschalige aanpak van het gebied. Hoog Catharijne is prachtig gemoderniseerd (ik wist niet wat ik zag!), er zijn diverse nieuwe kantoorgebouwen verschenen en Vredenburg is weer klaar voor de huidige tijd. Van 11-13.00 uur.

Vrijdag 1 juni: Zuidas (Amsterdam).
De Zuidas wordt sinds het begin van de 21e eeuw ontwikkeld tot internationale toplocatie voor wonen en werken. Inmiddels heeft dat geleid tot een enorme mix van kantoren, woningen, horeca, winkels en andere voorzieningen op bijna on-Nederlandse grote schaal. Van 11-13.00 uur.

Zaterdag 2 juni: Spaarndammerbuurt & Houthaven (Amsterdam). U heeft er vast al van gehoord: gebouw Pontsteiger met haar miljoenenappartementen! Dit nieuwe icoon in de Houthavens zal dit jaar opgeleverd worden, maar heeft dit stuk Amsterdam nu al compleet doen veranderen. Verder vinden we hier mooie zelfbouw kavels binnen een spraakmakend nieuw stedenbouwkundig plan. Ook wandelen we door een deel van de Spaarndammerbuurt, hieraan grenzend, met o.a. het beroemde gebouw van de Amsterdamse School: Het Schip. Van 11-13.00 uur

Zondag 10 juni: Fietstocht Amsterdam Noord.
Nu niet wandelend maar per fiets Amsterdam Noord verkennen. We zien Overhoeks: een compleet nieuwe stadswijk rondom de A’DAM toren en het EYE Film instituut. En we gaan naar het rauwe NDSM terrein met haar oude loodsen. Verder veel bijzondere zelfbouwkavels en zelfs tuindorpen in deze fietstocht. Van 11-13.00 uur met gegarandeerd audiosysteem.

Zaterdag 16 juni: Eindhoven dagexcursie.
Een hele dag uitgebreid aandacht voor de voormalige Philips stad. Het oude fabriekscomplex Strijp-S, inmiddels ontwikkeld tot hippe woon- en werklocatie met mooie nieuwbouw en industrieel erfgoed en de binnenstad met haar Philipsgebouwen en spannende nieuwbouw van o.a. Jo Coenen. Van 11-16.00 uur met een vrije lunchpauze halverwege.

Vrijdag 22 juni: Dagexcursie spectaculaire treinstations.
Voor de tweede maal met open inschrijving een dagje treinen langs de prachtig vernieuwde stations van Nederland. Amsterdam CS, Haarlem, Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam: allemaal uniek en bepalend voor de ontwikkeling van het gebied eromheen, waarvoor natuurlijk ook uitgebreid aandacht. (NB: hierin dus geen Utrecht, zie daarvoor de andere excursies). Van 11-16.30 uur, met een vrije lunchpauze halverwege


Architectuurreizen 2018

2018 wordt weer een prachtig reisjaar! Er staan hele mooie reizen op de planning, hieronder een overzicht. Bij de reizen die ik eerder voor Asgard heb gedaan, kunt u ook reacties op hun website lezen.

Moderne architectuur & design Helsinki, van 5-8 juli, via Asgard Reizen.

Moderne architectuur Wenen, van 9- 13 augustus, via Asgard Reizen. Deze reis is dit jaar voor het eerst. En niet voor niets, want  het is namelijk 100 jaar geleden dat o.a. Gustav Klimt, Egon Schiele en Otto Wagner overleden zijn. Er worden daarom prachtige tentoonstellingen georganiseerd dit jaar, dus een goed jaar om naar Wenen te gaan. Maar ook bij deze reis geldt: geen Sisis en barokke pracht en praal, maar juist Wiener Secession (hun variant op de Jugendstil), de Wiener Werkbund, Hundertwasser en natuurlijk veel moderne projecten van o.a. Zaha Hadid en Jean Nouvel. Wenen is ontzettend de moeite waard!

Moderne architectuur Stuttgart, van 29 augustus- 2 september, via Asgard Reizen.

Moderne architectuur reizen Spanje: 2 reizen in oktober, dit jaar naar Zaragoza en omgeving!. Van 16-23 oktober en van 30 oktober tot 6 november (de tweede reis zit echter vol).  Via de Spaanse vereniging Eindhoven.

Moderne architectuur Londen, van 15-18 november, via Asgard Reizen.Het accent bij deze reis ligt echt op de moderne architectuur. Dus geen Buckingham palace, maar juist de meest contemporaine projecten, denk aan het design museum van OMA (Rem Koolhaas) bv.

Moderne architectuur Verenigde Arabische Emiraten, van 24-30 november, via Asgard Reizen. Al eerder aangekondigd maar nu online!  We gaan naar Dubai en Abu Dhabi, met een uitsapje naar Al Ain. Prachtige moderne architectuur, vooral in Abu Dhabi opvallend duurzaam. Deze reis heb ik al eerder gedaan en sindsdien vaak het verzoek gehad of hij weer terug kwam. Ik wilde echter even wachten tot diverse projecten klaar waren, zoals het prachtige Louvre in Abu Dhabi. Dus nu hoog tijd om deze bijzondere bestemming weer aan te bieden.


En als laatste nog enkele programma’s die ik geef voor de Volksuniversiteit Amsterdam; opgave gaat via hen. In mijn volgende nieuwsbrief volgt natuurlijk meer!

Dinsdag 17 april:  Lezing Renzo Piano, van 19.30-21.30 uur,
voor de Volksuniversiteit Amsterdam.

Dinsdag 24 april: Lezing Frank Gehry, van 19.30-21.30 uur,
voor de Volksuniversiteit Amsterdam.

Woensdag 23 mei: Lezing Santiago Calatrava, van 19.30-21.30 uur,
voor de Volksuniversiteit Amsterdam.

Woensdag 6 juni: Lezing moderne architectuur Barcelona & Madrid, van 19.30-21.30 uur,
voor de Volksuniversiteit Amsterdam.

Vrijdag 8 juni: Wandeling Van Leidseplein naar Museumplein, van 10-12.00 uur,
voor de Volksuniversiteit Amsterdam.

Vrijdag 15 juni: Wandeling De vernieuwde Houthavens, van 10-12.00 uur,
voor de Volksuniversiteit Amsterdam.

Vrijdag 27 juli: Wandeling De Rode Loper Amsterdam, van 10-12.00 uur,
voor de Volksuniversiteit Amsterdam.

Meer nieuws

Zomer 2024

Beste architectuurliefhebbers, Het heeft even geduurd, maar ik ben blij te kunnen melden dat mijn nieuwe website online is! Zelfde adres, dus nog steeds www.buildingstories.nl

Lees verder »

Voorjaar 2023

Beste architectuurliefhebbers, Ik hoop dat u 2023 goed begonnen bent! De eerste lezingen van dit jaar zijn al weer gegeven, hoog tijd voor een nieuwsbrief

Lees verder »