06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Westerdok & Westelijke Eilanden

Wandelingen Amsterdam

Project Info

Project Description

In de 17e eeuw zijn als onderdeel van de Derde uitleg van Amsterdam de Westelijke eilanden aangelegd: Prinseneiland, Bickerseiland en Realeneiland. Oorspronkelijk was het een gebied met scheepswerven en pakhuizen en dankzij buurtprotesten goed bewaard gebleven. Ze hebben een bijna bijna landelijke, romantische  sfeer en zijn bepalend geweest voor de nieuwe ontwikkelingen.

Want inmiddels is direct aan het water, op de Zuidelijke IJ-oever ten westen van het Centraal Station,  een grootstedelijk gebied verschenen met het opvallende Westerdokseiland. In 1999 stelde de gemeente het stedenbouwkundige plan vast voor dit voormalige spooremplacement. Zo moesten er o.a. ruim 900 woningen komen.  Dit heeft geleid tot een zeer hoge bebouwingsdichtheid in de vorm van vier grote bouwblokken, uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen van gerenommeerde bureaus als Meyer en Van Schooten Architecten, MVRDV, de Architecten Cie.  Met direct daarvoor is in het water het multifunctionele IJDock.

En verder: de mooie oude Veemgebouwen, de kenmerkende sociae woningbouw uit de jaren 1980s, de verbouwde graansilo’s en woongebouw Silodam van MVRDV en het aangrenzende Pontsteiger gebouw…

Veelzijdig Amsterdam op zijn best 🙂

Deze wandeling duurt 2 uur, maar kan ook ingekort worden tot 1,5 uur.