Veelzijdig Haarlem

Wandelingen

Haarlem heeft prachtige hofjes, gezellige pleinen en opmerkelijk speelse moderne architectuur: in deze wandeling komt het allemaal langs.

Zo bekijken we historische als moderne hofjes, zien we kleurrijke Art Nouveau panden en opmerkelijke kantoor- en winkelpanden uit de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw. Tevens komt het mooie treinstation natuurlijk aan bod.

Maar ook wat betreft moderne architectuur zijn er bijzondere projecten: denk aan de Toneelschuur (Striptekenaar Swarte, samen met Mecanoo architecten, 2003), de Philharmonie (Frits van Dongen(Architecten Cie), 2005) en natuurlijk het spraakmakende Stadsvernieuwingsproject Raaks (diverse architecten en bureau’s), waar de beroemde Jopen brouwerij een plekje in een oude kerk heeft gekregen.

Een veelzijdige en verrassende wandeling in de binnenstad van Haarlem voor elke architectuurliefhebber.

Deze wandeling duurt 1,5/ 2uur, afhankelijk van uw voorkeur.

Wat een rijke stad is Haarlem. De vele lieflijke en mooie hofjes. Indrukwekkende monumentale panden, zoals het voormalig bankgebouw met o.a. de vele mooie natuurstenen ornamenten en gebeeldhouwde figuren in de gevel, het voormalig hoofdpostkantoor en de Toneelschuur. En natuurlijk niet te vergeten het schitterende station. Weer verschillende bouwstijlen gezien, zoals Art Nouveau en Art Déco en de Amsterdamse school. Ook prachtig hoe oud en nieuw met elkaar verweven zijn! Met dank aan Suzanne waar we zóveel van leren. We komen elke keer weer enthousiast thuis! Suzanne, tot Zaandam.

Kees en Mieke Kommeren, augustus 2016

Nog bedankt voor de excursie in Haarlem. Al jouw achtergrond informatie maakt het extra leuk. Tijdens de wandeling over de Oostelijke eilanden (in Amsterdam) vertelde een mevrouw dat ze het altijd een feestje vond als ze met jouw op pad was. Ik kan me daar wat bij voorstellen omdat de wandeling je een blij gevoel geeft. Veel informatie en mooie en bijzondere dingen zien en horen.

Martin Warffemius, augustus 2015

Beste Suzanne, Zoals van jou gewend, was het weer een prachtige wandeling door een zonovergoten Haarlem. Prachtige architectuur gezien, intieme hofjes bezocht en vooral genoten van jouw deskundig en boeiend verhaal bij al dit moois.Tot een volgende keer! Met vriendelijke groet

Rob Pronk, augustus 2015

Beste Suzanne, de tocht door Haarlem was (weer) erg geslaagd, langs voor mij onbekende hofjes en straatjes. Ondanks de grote groep ging de communicatie prima dankzij de “oortjes”. Twee uur is nog maar net voldoende tijd om al jouw uitleg tot je te nemen. Ik bewonder je kennis en de manier waarop je die te berde brengt: duidelijk, zakelijk met af en toe een goede anecdote over architect of bewoners, een prima mix! En dit keer nog meer bewondering omdat je, ondanks jouw “toestand” het zonder problemen 2 uur vol hield. Jammer dat we een half jaar moeten wachten op de volgende wandeling.

Hans de Jong, augustus 2015

Vergelijkbare projecten

Zuidas

De Zuidas wordt sinds het begin van de 21e eeuw ontwikkeld tot internationale toplocatie voor wonen en werken. Inmiddels heeft dat geleid tot een enorme

Lees verder »

De vernieuwde Houthavens

De Houthavens in Amsterdam zijn een voormalig industrieterrein, dat inmiddels een grootscheepse transformatie ondergaat naar een duurzaam woon- en werkgebied. Het begon al in de

Lees verder »

NDSM terrein

Het NDSM terrein in Amsterdam is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en

Lees verder »