06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Stationsgebied Utrecht

Project Info

Project Description

De noodzakelijke vernieuwing en vergroting van Centraal station Utrecht is aanleiding geweest tot een grootschalige aanpak van het gebied. Hoog Catharijne is prachtig gemoderniseerd, er zijn diverse nieuwe kantoorgebouwen verschenen en Vredenburg is weer klaar voor de huidige tijd.

Centraal station Utrecht werd ooit gebouwd voor 35 miljoen reizigers per jaar. Met inmiddels het dubbele aantal reizigers en een prognose voor 2030 van 100 miljoen werd het hoog tijd voor een grootschalige vernieuwing. Benthem Crouwel Architects heeft een prachtig, transparant ontwerp gemaakt, waarbij alle reizigersstromen zijn ondergebracht onder een golvend dak.

Maar er is meer. Deze noodzakelijke uitbreiding was de aanleiding voor de gemeente om meteen de veiligheid en leefbaarheid van het gebied rondom het station aan te pakken

Zo is inmiddels ook winkelcentrum Hoog Catharijne aangepakt. Dit goed functionerende maar zeer gedateerde complex heeft een complete nieuw jasje gekregen. Het is lichter, ruimer met mooie binnenhoven en een zeer moderne uitstraling.

Daarnaast is Muziekcentrum Vredenburg vernieuwd, is het Stadskantoor gerealiseerd, zijn er diverse moderne kantoorcomplexen rondom het station verschenen en is het nieuwe poortgebouw klaar.

In deze wandeling uitgebreid aandacht voor het hele gebied, inclusief de keuzes uit het verleden en de toekomstplannen.

Deze wandeling duurt 2 uur, maar kan ook ingekort worden tot 1,5 uur.