Stationsgebied Den Haag

Wandelingen

Het stationsgebied van Den Haag wordt weer het kloppend hart van de stad.

Het station zelf is inmiddels helemaal vernieuwd (2016, Benthem Crouwel Architects) tot een alzijdig gebouw, goed geïntegreerd in zijn omgeving. Direct daaromheen zijn en worden diverse woningbouwcomplex, kantoren en voorzieningen gerealiseerd van bekende Nederlandse architecten als Wiel Arets en MVSA Architects.

Direct daarnaast vinden we het Wijnhavenkwartier, waar we de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vinden in twee torens ontworpen door Hans Kollhoff (2012).

En vergeet ook de Resident niet: een kleurrijk geheel met opvallende torens voor wonen en werken. Hier vinden we o.a. de Zurichtoren (1999) van César Pelli, Castalia (‘Haagse Tieten’, 2000) van postmodernist Michael Graves en Helicon (1999) van Sjoerd Soeters.

Verder is het voormalige ministerie van VROM vernieuwd om nu meerdere ministeries en instanties onder te brengen (OMA, 2017), is er nieuw station voor de Erasmuslijn (Zwarts & Jansma, 2016) en zijn er nog verschillende projecten in ontwikkeling.

In deze wandeling bekijken we de diverse modern projecten en plaatsen ze in stedenbouwkundige context zodat u een goed overzicht krijgt, niet alleen van wat er al gebeurd is, maar ook wat er nog op de planning staat.

Vergelijkbare projecten

Zuidas

De Zuidas wordt sinds het begin van de 21e eeuw ontwikkeld tot internationale toplocatie voor wonen en werken. Inmiddels heeft dat geleid tot een enorme

Lees verder »

De vernieuwde Houthavens

De Houthavens in Amsterdam zijn een voormalig industrieterrein, dat inmiddels een grootscheepse transformatie ondergaat naar een duurzaam woon- en werkgebied. Het begon al in de

Lees verder »

NDSM terrein

Het NDSM terrein in Amsterdam is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en

Lees verder »