06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Stationseiland & ODE

Wandelingen Amsterdam

Project Info

Project Description

Het Centraal Station werd ooit de grootste stedenbouwkundige vergissing genoemd, aangezien hiermee de binnenstad werd afgesneden van haar bron van inkomsten: de haven. Het hoofdgebouw dateert uit 1885-1889 en is van de architect Pierre Cuypers: een toegangspoort tot de stad in eclectische stijl. Nu wordt het complex gerenoveerd als onderdeel van het project Zuidelijke IJ-oever.  Het nieuwe ontwerp is van Benthem Crouwel Architekten en bestaat onder andere uit een ondergronds metro station, een extra (IJ)hal, de IJhal en 2 prachtige nieuwe winkel- en horeca passages.

Aan de oostzijde van het station is plan ODE (=OosterDoksEiland) grotendeels voltooid: een compact stuk Amsterdam met appartementen, kantoren en diverse voorzieningen. Hier vinden we de mooie Openbare Bibliotheek van Jo Coenen en het conservatorium van Frits van Dongen. Het laatste gebouw van UNStudio is op het moment in ontwikkeling.

We lopen daarna verder langs de oude haven van Amsterdam en staan nog stil bij het sculpturale Scheepvaarthuis (1913-16 en 1926-28) in Amsterdamse School stijl, museum Nemo (1997) van niemand minder dan Renzo Piano en natuurlijk het prachtig vernieuwde Scheepvaartmuseum met haar spectaculaire glaskoepel.

Deze wandeling duurt 1,5/ 2uur, afhankelijk van uw voorkeur.