Stadshart Almere

Wandelingen

Het stadshart van Almere is een mekka voor moderne architectuurliefhebbers.

Prachtig gelegen tussen station en het Weerwater, is het stadshart van Almere aangelegd volgens een stedenbouwkundig plan van Rem Koolhaas (OMA). Zijn ontwerp werd uitgekozen n.a.v. een wedstrijd in de 1990s, met name vanwege het gebogen maaiveld, de zogeheten ‘Dutch Mountain’, waarbij het maaiveld zes meter werd opgetild om zo een meer dynamische omgeving te creëren. Spannende zichtlijnen, een “boven en beneden wereld”: een groter contrast met de eerste aanleg uit 1979 in deze omgeving is bijna niet denkbaar.

Dit masterplan is daarna vormgegeven door vele gerenommeerde architecten en architectenbureaus, onder andere Claus en Kaan Architecten, René van Zuuk, de Architecten Cie., SANAA, Bjarne Mastenbroek en Christian de Portzamparc.

Maar er is meer: in 2010 is de bibliotheek van Meyer en Van Schooten Architecten opgeleverd. Het succes van dit gebouw blijkt niet alleen uit de grote bezoekersaantallen, maar ook uit de diverse onderscheidingen voor het ontwerp, niet alleen voor het gebouw zelf, maar ook voor het interieur (Concrete Architectural Associates).

Deze wandeling duurt 2 uur, maar kan ook ingekort worden tot 1,5 uur.

Torenhoge ambities bij het ontwikkelen van het stadshart van de groeistad Almere, maar dan heb je ook wat! Rem Koolhaas is verantwoordelijk voor het masterplan, met als kenmerk het verhoogde maaiveld. Gerenommeerde (internationale) architecten met hoogstandjes van diverse, moderne en zeer smaakvolle architectuur. Zoals het ingenieus gebouwde Lakeside, met o.a. een getordeerd gevelvlak. Het eigenzinnig en spectaculaire Wave gebouw, opgetrokken uit gecoat aluminium. De kleurrijke Smaragd. Het wooncomplex de Citadel, dat zich een weg baant door een gedeelte van het centrum en over de hele lengte verfraaid is met een warme kleurstelling aan steenachtige stroken. Heel imposant vonden wij de Nieuwe Bibliotheek! Ondanks zijn immens grote afmetingen, omarmt de bibliotheek je als het ware bij binnenkomst en neemt je mee in een huiselijke sfeer, waar overal plekjes en ruimtes zijn om rustig je ding te doen. Het is een bijna onvoorstelbare symbiose tussen de creatie van de architect en de invulling ervan door de binnenhuis architecten. Geweldig! We hebben genoten van al dat moois en genieten ook altijd weer na. Suzanne, het was weer indrukwekkend wat je ons allemaal hebt laten zien; zeer bedankt.

Kees en Mieke, augustus 2017

Ik heb genoten van de wandeling door het verrassende Almere-Centrum. Vond jouw enthousiasme weer aan stekelijk kijk uit naar jouw initiatieven om ons mee te nemen naar plekken die ik normaal niet zou uit kiezen.

Anke Ligtvoet, november 2014

Vergelijkbare projecten

De vernieuwde Houthavens

De Houthavens zijn een voormalig industrieterrein, dat inmiddels een grootscheepse transformatie ondergaat naar een duurzaam woon- en werkgebied. Het begon al in de jaren 1990,

Lees verder »

NDSM terrein

Het NDSM terrein is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij,

Lees verder »

Spaarndammerbuurt & Houthaven

De Houthaven is een voormalig industrieterrein, dat inmiddels een grootscheepse transformatie ondergaat naar een duurzaam woon- en werkgebied met circa 2.700 woningen en diverse voorzieningen

Lees verder »