06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Park Meerwijk (Bergen, NH)

Wandelingen Nederland

Project Info

Project Description

In 1915 gaf Arnold Heystee, een Amsterdamse tegelhandelaar, aan Jan Frederik Staal de opdracht om een villawijk in het groen te realiseren in Bergen (Noord-Holland). In totaal zouden er 16 woningen en een tuinhuisje worden gebouwd.

Staal ontwierp zelf vijf woningen en vroeg voor het ontwerp van de overige woningen vier andere architecten: Piet Lodewijk Kramer, Guillaume Fréderic La Croix, Cornelis Jonke Blaauw en Margaret Kropholler. De architecten kregen de vrije hand in hun ontwerp, mits zij maar de tegels van Heystee aan de binnenzijde zouden gebruiken. De woningen werden tussen 1917-1918 in 11 maanden tijd gebouwd en op 24 september 1918 werd Park Meerwijk als een tentoonstelling geopend voor het publiek. Het zijn veelzijdige woningen geworden in baksteen, hout en riet in de plastische Amsterdamse School stijl.

Park Meerwijk heeft tegenwoordig de status van beschermd dorpsgezicht. Wellicht de meest opvallende huizen zijn van Staal zelf (met name de Ark en Bark), samen met de woningen van Blaauw. De woningen van Kramer zijn helaas verloren gegaan.

Tijdens deze wandeling lopen we door park Meerwijk en bespreken we de verschillende woningen met aandacht voor de verschillende architecten en stijlkenmerken en natuurlijk de reactie op de woningen in 1918.

Deze wandeling duurt 1,5 uur.