(Nieuwe) Bijlmermeer

Wandelingen

De Bijlmermeer in Amsterdam werd in de 1960s en 1970s gebouwd als “Stad van Morgen”: een enorm modernistisch woonproject met tien-verdiepingen hoge flats in lange stroken tussen het groen. Geheel volgens de CIAM gedachte was er een strikte scheiding tussen wonen en recreëren en waren de wegen verhoogd aangelegd. Echter al snel bleek deze modelwijk niet zo succesvol als men had verwacht: leegstand, onveiligheid en een laag voorzieningenniveau zorgden ervoor dat de wijk al snel met veel problemen kampte.

Daarom begon men in de 1990smet een grootscheepse vernieuwingsactie. Een deel van de hoogbouw werd gesloopt en vervangen door laagbouw, andere flats werden juist gerenoveerd. Ook werd een deel van de wegen terug gebracht naar maaiveld en werden de voorzieningen gerenoveerd.  De ruime opzet van de wijk bleef hierbij gelukkig behouden.

Verder vinden we hier het prachtige station Amsterdam Bijlmer ArenA (2007), een heel entertainment hart, de Arena en vergeet de organische architectuur van Alberts & Van Huut en het kleurrijke werk van Sjoerd Soeters niet.

De Bijlmer: nergens vind je zulke uiteenlopende visies op stedenbouw en architectuur bij elkaar als hier.

Deze wandeling duurt 2 uur, maar kan ook ingekort worden tot 1,5 uur.

Afgelopen donderdag een “nieuwe” Bijlmer ontdekt. De Arena Boulevard en en omgeving, het spectaculaire en prachtige station, de diversiteit in de woonwijken als toetje het prachtige en organisch vormgegeven gebouw de “Amsterdamse Poort”; nu nog hoofdkantoor van de ING, maar dat binnenkort wordt omgebouwd tot appartementencomplex……je zult er mogen wonen.We hebben er veel plezier in gehad! Weer dank aan Suzanne..

Kees en Mieke Kommeren, maart 2017

GENOTEN van je wandeling…want ben jij goed(!)….prettige uitleg (niet te veel/te weinig). Zie uit naar je volgende trips.

Peter Clark, juni 2010

Ik wil je nog een keer bedanken voor de prachtige Bijlmer wandeling. Indrukwekkend en ik heb voorgoed mijn beeld over de Bijlmer bijgesteld .

Peter van den Akker, juni 2010

Vergelijkbare projecten

Zuidas

De Zuidas wordt sinds het begin van de 21e eeuw ontwikkeld tot internationale toplocatie voor wonen en werken. Inmiddels heeft dat geleid tot een enorme

Lees verder »

De vernieuwde Houthavens

De Houthavens in Amsterdam zijn een voormalig industrieterrein, dat inmiddels een grootscheepse transformatie ondergaat naar een duurzaam woon- en werkgebied. Het begon al in de

Lees verder »

NDSM terrein

Het NDSM terrein in Amsterdam is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en

Lees verder »