06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Moderne architectuur Breda

Wandelingen Nederland

Project Info

Project Description

Dat Breda een gezellige historische binnenstad heeft, zal bij iedereen bekend zijn. Maar wist u dat in Breda ook prachtige moderne architectuur te vinden is? Sterker nog: het stationsgebouw is uitgeroepen tot beste gebouw van 2017!

We beginnen onze wandeling dan ook met dit mooie nieuwe stationsgebouw van Koen van Velsen, opgeleverd in 2016. Naast reizigersterminal, bevat dit station ook woningen, winkels en kantoorruimte, waardoor het bijdraagt aan de stedelijke vernieuwing van het gebied.

Daarna gaan we via het voormalige brouwerijterrein van de 3 Hoefijzers. Hier zien we de voormalige brouwerij in Art Deco/Haagse School stijl en spreken we over de nieuwe woonwijk die hier verschijnt, vernoemd naar de voormalige brouwerij.

Vervolgens gaan we richting het Chassé Park. Op een voormalig kazerneterrein is hier een opvallende woonwijk verschenen volgens de visie van o.a. Rem Koolhaas. Ook vinden we hier gebouwen van o.a. Herman Hertzberger en Erick van Egeraat.

Kortom: bijzondere modere architectuur met veel aandacht voor wonen en leefbaarheid zonder de historische binnenstad aan te tasten: dat is Breda.

Deze wandeling duurt 2 uur, maar kan ook ingekort worden tot 1,5 uur.

Beste Suzanne, Joke en ik hebben, ondanks het belabberde weer, genoten van de wandeling van afgelopen zaterdag. Wij vonden Breda erg verrassend, nooit geweten dat daar naast het station nog zoveel goede architectuur te vinden is. Echt een plaats om nog eens rustig na te lopen. Jij was weer, net zoals in Chicago, perfect voorbereid. Heel knap, niet alleen omdat je zo veel weet, maar vooral ook omdat je dat zo goed weet op te lepelen zonder voortdurend op een papiertje of in een boekje te kijken. We lopen vast nog wel een keer met je mee.

Henk Hendrix, november 2017