06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Ijburg

Wandelingen Amsterdam

Project Info

Project Description

IJburg is een nieuwe woonwijk aan de oostzijde van Amsterdam. Op zes kunstmatige eilanden worden hier 18.000 woningen gerealiseerd voor zo’n 45.000 inwoners.

De aanleg van de eilanden gebeurt in twee fasen, waarvan het eerste deel nu grotendeels klaar is en men nu met de 2e fase begonnen is. Om te voorkomen dat er teveel uniformiteit zou ontstaan, worden de eilanden door verschillende bureaus ontworpen, denk aan architecten als Frits van Dongen, Liesbeth van der Pol en Claus en Kaan.

De eerste ideeën voor een woonwijk hier dateren al uit 1965, maar na een referendum (waarbij het aantal tegenstanders groter was dan het aantal voorstanders), werd in 1997 besloten tot de bouw ervan.

Tijdens deze wandeling bekijken we de verschillende buurten met elk een geheel eigen karakter. Zo zijn er grote bouwblokken met binnenstraten, opmerkelijke waterwoningen en vrije kavels met zeer uiteenlopende architectuur.

Een interessante wandeling waarin we stilstaan bij verschillende visies op stedenbouw en architectuur op dit nieuw aangelegde stukje Nederland.

Deze wandeling duurt 2 uur, maar kan ook ingekort worden tot 1,5 uur.