Centrum Zaandam

Wandelingen

Sinds het begin van de 21e eeuw is men volop aan het bouwen aan een nieuw centrum voor Zaandam. Het masterplan, met de naam ‘Inverdan’, is een ontwerp van Sjoerd Soeters en lijkt een uitvergroting van de Zaanse identiteit. De een vindt het kitsch, de ander vindt het geweldig: uniek is het zeker!

De naam Inverdan komt uit het Zaans dialect en betekent  ‘naar achteren verplaatst’ of ‘uit het zicht’. Echter het project zelf is allesbehalve uit het zicht: het is vanaf het begin spraakmakend geweest en zowel bejubeld als verguisd in vele architectuurbladen.

Het stadsplan voorziet in een nieuw stadhuis, bestaand onder andere uit een verzameling van Zaanse schuren. Verder het terugbrengen van de gracht, Zaanse houten winkeltjes en kiosken, nieuwe façades voor bestaande panden, een fietsenpakhuis en natuurlijk opmerkelijke woningbouw. Naast Soeters hebben ook vele andere bekende architecten eraan meegewerkt: denk aan Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Heren 5 architecten, Rijnboutt van der Vossen Rijnboutt, Nunc architecten en Claus en Kaan architecten.

En dan is er natuurlijk nog het Inntel hotel. Ontworpen door WAM architecten en geopend in 2010, is dit hotel van gestapelde Zaanse huisjes inmiddels 1 van de meest geliefde hotels van Nederland.

Deze wandeling duurt 1,5/ 2uur, afhankelijk van uw voorkeur.

Never a dull moment met Suzanne! Zo ook weer in Zaandam. Speelse architectuur van o.a. het stadhuis en trouwzaal door Sjoerd Soeters. Mooie uitwerking van zijn Masterplan in de vorm van deelprojecten door anderen; zoals woonplan Murano, de woontoren Hermitage en de Zaantoren. Zonder de uitgebreide achtergrondinformatie van Suzanne zou dit lang niet zo boeiend zijn. Jammer dat dit de laatste wandeling is van dit jaar voor ons, maar met het nieuwe programma 2017 zijn we weer graag van de partij. Suzanne hartelijk dank.

Kees en Mieke Kommeren, oktober 2016

Dag Susanne,Wat heb ik zaterdag jl. genoten, zoals atlijd, van jouw begeleide wandeling in Zaandam. Wat een verrassing dit fraaie centrum, waar ik vroeger zo vaak kwam. Het was onherkenbaar veranderd. Je zag er nog stralender uit dan anders, het is jullie van harte gegund.

Anke Ligtvoet, mei 2015

Vergelijkbare projecten

Zuidas

De Zuidas wordt sinds het begin van de 21e eeuw ontwikkeld tot internationale toplocatie voor wonen en werken. Inmiddels heeft dat geleid tot een enorme

Lees verder »

De vernieuwde Houthavens

De Houthavens in Amsterdam zijn een voormalig industrieterrein, dat inmiddels een grootscheepse transformatie ondergaat naar een duurzaam woon- en werkgebied. Het begon al in de

Lees verder »

NDSM terrein

Het NDSM terrein in Amsterdam is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en

Lees verder »