Het centrum van Den Haag heeft sinds de 1980s een grote transformatie ondergaan.
Door de tramlijn in het centrum ondergronds te brengen (het Soutterain, 2004, Rem Koolhaas) kan de stad bovengronds ontwikkeld worden tot een levendig winkel-, woon en werkhart. Zo zijn er de laatste jaren spannende winkelcentra gerealiseerd en wordt aan het Spuiplein druk gebouwd aan het OCC van Jo Coenen (2019). Ernaast ligt het indrukwekkende stadhuis (1995) van Richard Meier.
Ook het station is inmiddels vernieuwd (2016, Benthem Crouwel Architects), met daaromheen diverse nieuwe woon- en werkprojecten.
Denk bv aan de Resident (2002): een kleurrijk geheel met opvallende torens voor wonen en werken. Hier vinden we o.a. de Zurichtoren (1999) van César Pelli, Castalia (‘Haagse Tieten’, 2000) van postmodernist Michael Graves en Helicon (1999) van Sjoerd Soeters.
Deze ontwikkeling is doorgezet in het Wijnhavenkwartier, waar we de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vinden in twee torens ontworpen door Hans Kollhoff (2012).
In deze wandeling bekijken we de diverse projecten en plaatsen ze in stedenbouwkundige context zodat u een goed overzicht krijgt, niet alleen van wat er al gebeurd is, maar ook wat er nog op de planning staat.
Deze wandeling duurt 2 uur, maar kan ook ingekort worden tot 1,5 uur.
We vonden het gisteren heel informatief en leuk. Je bent een topdocent, de informatiedichtheid was hoog, je doet het spontaan, tempo prima voor de oudjes!, en het ging wel verder als architectuur (je doet jezelf te kort) het was ook stadsontwikkeling en planologie. Voor ons was dit de eerste keer met jou maar top in vergelijking met onze andere ervaringen.
Marianne Sas, maart 2018
Suzanne, was weer super tof en veel informatie. Bovendien een gezellige dag en de moeite waard! Bedankt en tot de volgende keer.
Kees en Mieke, maart 2016
Hoi Suzanne, blij dat je weer begonnen bent met de wandelingen; geeft een vertrouwd gevoel. Je enthousiasme en kennis spatten er nog steeds af. In de wandeling van gisteren leek ook een chronologie te zitten van “oud” modern (de Sting) naar “nieuw” modern (Spui). Weer veel nieuws gehoord. Mijn wandelgenote was ook-weer-vol lof. Ga zo door aub. Hans
Hans de Jong, maart 2016