Binnenstad Rotterdam

Wandelingen

Een wandeling door de binnenstad van Rotterdam is als een wandeling door de Nederlandse architectuurgeschiedenis van de laatste 60 jaar.

We beginnen deze wandeling met het Centraal Station, spectaculair vernieuwd door TeamCS.  Daarna aandacht voor spraakmakende wederopbouw projecten als het Groot Handelsgebouw, de Lijnbaan en het concertgebouw De Doelen.

De jaren ’80 en ’90 lieten een nieuwe bouwperiode zien met de Rotterdamse Schouwburg , het Schouwburgplein en natuurlijk de boulevard Weena, spectaculair afgesloten door het Nationale Nederlanden gebouw. En vergeet de ‘koopgoot’ niet, de beurstraverse van P. De Bruijn (1986-96).

We eindigen in de buurt van station Blaak.  Hier zien we de opmerkelijke kubuswoningen van Piet Blom en de prachtige markthal van MVRDV.

Verder natuurlijk ook aandacht voor het Timmerhuis: spectaculaire nieuwbouw van bureau OMA (Rem Koolhaas), geopend in december 2015. En verder veel andere moderne woningbouw en natuurlijk aandacht voor toekomstige ontwikkelingen!

Deze wandeling duurt 2 uur. Mocht u liever 1,5 uur wandelen, dan kan dat ook, maar wordt de route iets aangepast.

Er lijkt een patent te rusten op onze architectuurwandelingen met Suzanne: weer veel zonneschijn!! Volop mooie architectuur gezien vandaag. Het prachtige C.S. met de stoere luifel. Pal ernaast het goed doordachte en strakke Nationale Nederlanden gebouw. Aan de andere kant het karakteristieke Groothandelsgebouw. Een veelbelovende binnenkomer in de stad Rotterdam vanuit C.S.en oogt bij elkaar als een indrukwekkende stadspoort. Om vervolgens o.a. na de Lijnbaan,de Doelen en schouwburg uit te komen op het in 2015 getransformeerdeTimmerhuis. Naar een ontwerp van architectenbureau OMA: prachtige integratie van het moderne glas en staal met het bestaande beton en baksteen. En last but not least de fraaie Markthal. De binnengevel is bedekt met een kleurrijk digitaal kunstwerk, de zogenaamde Hoorn des Overvloeds: levensgroot en zeer levendig………. nodigt uit! Architectuur blijft boeiend!! Suzanne weer hartelijk dank!

Kees en Mieke, augustus 2017

Hallo Suzanne, het was weer een interessante wandeling. Het audiosysteem beviel erg goed. Echt een aanrader.

Ilonka Langendijk, november 2014

Hoi Suzanne, net als de vorige wandelingen met jou was het ook deze keer weer super! Veel gezien en gehoord. Het audiosysteem werkte prima, dat zou ik er zeker in houden. Erg fijn dat jij al lopend kunt vertellen en wij ondertussen kunnen luisteren en kijken.

Marjan Padberg-van Santbrink, november 2014

Het was weer een eersteklas ervaring, Suzanne!! Zovaak al in Rotterdam geweest, en jij opent onze ogen voor ongekende vistas en kennis. En door het gemak en de kundigheid van jouw verhaal, en de competente organisatie, wordt het behalve superinteressant ook heel relaxed voor ons deelnemers. Vooral in zo’n drukke stad waren die oortjes perfect. We kijken al uit naar een volgende gelegenheid om gelijktijdig te leren en te genieten.

Marie-José Kobussen, november 2014

Hallo Suzanne, mijn groepje en ik vonden je rondleiding buitengewoon geslaagd! Net zo als mijn vorige rondleiding in Den Haag en ook in Amsterdam een keer, maar deze keer beter door het audio systeem.

Lydia Barenholz, Wnovember 2014

Wat een interessante wandeling weer met een fantastisch eindpunt! De indrukwekkende prachtige markthal waar het leuk is even te blijven rondhangen om wat te drinken of eten. Het nieuwe audiosysteem beviel wat mij betreft erg goed. Geeft je wat meer bewegingsvrijheid. Suzanne is overal goed te verstaan en kan zelfs tijdens het lopen doorgaan met haar verhaal. Weer een prima mix van architectuur/ bouwkundige feiten en gewoon interessante en grappige weetjes! Kop van Zuid wandeling heb ik ook al gedaan en was eveneens verrassend. Nu nog een keer de derde in Rotterdam van Museumplein tot Euromast.

Karin Lensen, november 2014

We hebben ontzettend genoten van de wandeling door de binnenstad van Rotterdam. Veel gebouwen al eerder gezien natuurlijk, maar nu door de uitgebreide, deskundige informatie van Suzanne hiernaar met een andere blik gekeken en ook veel meer écht gezien. De namen van alle architecten en afmetingen van de gebouwen zullen ons helaas niet allemaal bijblijven, daarvoor heb je een encyclopedisch hoofd zoals dat van Suzanne nodig, maar de bijnamen van een aantal gebouwen zijn door de achtergrondinformatie wel bijgebleven zoals: de Peperbus; Speculaasjes; het Potlood; de Kist van Quist. De wandeling met een ‘oortje’ is heel goed bevallen, goed verstaanbaar, ook als je wat achteraan in de groep staat of loopt. Erin houden zouden wij zeggen!

Nel Evers & Harry van Versendaal, november 2014

Wij hebben weer genoten van de interessante wandeling door Rotterdam en als toetje de nieuwe Markthallen. Wat een prachtig gebouw! De uitleg van Susan was weer heel professioneel en leuk verteld.

Pia Ceelie, november 2014

Hilde en ik hebben het afgelopen zondag( middag) erg leuk gevonden. Het audiosysteem is prima. Ik had het bij diverse reizen al meegemaakt en eigenlijk kun je er niet zonder, zeker in een stad. Het zou leuk zijn als je in het kort wat zaken op papier/digitaal zou kunnen hebben als naslagwerk. Je hebt zoveel te vertellen …!!!

Betty Schuiling, november 2014

Hoi Suzanne, Met Lydia hebben wij te danken dat wij met jou Rotterdam vaker zullen gaan zien. Geweldig ,zoals jij dit doet 2 uur dacht ik wat lang ,NEE dus het vloog voorbij en geen vervelende jaartijden enz. Er zullen er nog vele ons advies opvolgen en dit zeker gaan doen. Nogmaals dank voor een geweldige dag.

Riet, november 2014

Ik kom wel eens af en toe in Rotterdam. Net daarom had ik ingeschreven op de stadswandeling onder jouw begeleiding. Het was geweldig om de stad op deze manier te herontdekken. Ik heb genoten!

Gerty Heinrichs, november 2014

Het was weer een vertrouwde, informatieve prettige wandeling door Rotterdam. De vriendin die dit keer meeging, was vol lof; zelf verzorgde ze jarenlang rondleidingen door het bedrijf waar zij werkte. Rust, goede informatie, goed tempo vielen haar op.De gebruikte techniek werkt goed, je kunt wat afdwalen van de groep terwijl je toch jouw verhaal hoort, en jij kan je verhaal al wandelend kwijt, zonder op de groep te hoeven wachten tot die zich weer gegroepeerd heeft. Ik zou er mee door gaan, als ik jou was.

Hans de Jong, november 2014

Het was een schitterende wandeling, als geboren Rotterdammer heb ik veel geleerd. Ook het Audio Systeem werkte prima,Suzanne bedankt.

Anneke v. Waardenberg, november 2014

Vergelijkbare projecten

De vernieuwde Houthavens

De Houthavens zijn een voormalig industrieterrein, dat inmiddels een grootscheepse transformatie ondergaat naar een duurzaam woon- en werkgebied. Het begon al in de jaren 1990,

Lees verder »

NDSM terrein

Het NDSM terrein is inmiddels een echte hotspot geworden. Waar tot begin jaren 1980s dit het terrein was van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij,

Lees verder »

Spaarndammerbuurt & Houthaven

De Houthaven is een voormalig industrieterrein, dat inmiddels een grootscheepse transformatie ondergaat naar een duurzaam woon- en werkgebied met circa 2.700 woningen en diverse voorzieningen

Lees verder »