06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

100 jaar architectuur Den Haag

Wandelingen Nederland

Project Info

Project Description

Het centrum van Den Haag heeft uiteenlopende architectuur op loopafstand.

We beginnen in deze wandeling met de Art Nouveau. In de stijl van de Wiener Sezession zijn er rond 1900 prachtige winkels en theesalons gebouwd, die opvallend goed bewaard zijn gebleven. Denk aan mooie tegeltableaus en prachtig hout- en siersmeedwerk. En vergeet ook de prachtige Bijenkorf in Amsterdamse School stijl van Piet Kramer niet.

De jaren erna werden er vele stedenbouwkundige plannen gemaakt voor het centrum, maar daar kwam weinig van terecht. Het Spuiplein vormde een uitzondering, maar een groot deel daarvan is inmiddels gesloopt en wordt nu vervangen door het OCC van Jo Coenen (2019). Ernaast ligt het indrukwekkende stadhuis (1995) van Richard Meier.

Echter door de tramlijn in het centrum ondergronds te brengen (het Soutterain, 2004, Rem Koolhaas) kon de stad bovengronds ontwikkeld worden tot een levendig winkel-, woon en werkhart. Dit heeft onder andere geleid tot mooie nieuwe winkelcentra en meer samenhang in het centrum.

Ook het station is inmiddels vernieuwd (2016, Benthem Crouwel Architects), met daaromheen diverse nieuwe woon- en werkprojecten. Denk bv aan de Resident (2002): een kleurrijk geheel met opvallende torens voor wonen en werken. En deze ontwikkeling is doorgezet in het Wijnhavenkwartier, waar we de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vinden in twee torens ontworpen door Hans Kollhoff (2012).

Deze wandeling duurt 2 uur, maar kan ook ingekort worden tot 1,5 uur.