06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Wandeling Stadshart Almere

zaterdag 6 april 2019 van 11-13.00 uur

   

Datum: zaterdag 6 april 2019 | Tijd: 11:00 – 13:00 | Prijs: 17,50€ p.p.

Het stadshart van Almere is een mekka voor moderne architectuurliefhebbers.

Prachtig gelegen tussen station en het Weerwater, is het stadshart van Almere aangelegd volgens een stedenbouwkundig plan van Rem Koolhaas (OMA). Zijn ontwerp werd uitgekozen n.a.v. een wedstrijd in de 1990s, met name vanwege het gebogen maaiveld, de zogeheten ‘Dutch Mountain’, waarbij het maaiveld zes meter werd opgetild om zo een meer dynamische omgeving te creëren. Spannende zichtlijnen, een “boven en beneden wereld”: een groter contrast met de eerste aanleg uit 1979 in deze omgeving is bijna niet denkbaar.

Dit masterplan is daarna vormgegeven door vele gerenommeerde architecten en architectenbureaus, onder andere Claus en Kaan Architecten, René van Zuuk, de Architecten Cie., SANAA, Bjarne Mastenbroek en Christian de Portzamparc.

Maar er is meer: in 2010 is de bibliotheek van Meyer en Van Schooten Architecten opgeleverd. Het succes van dit gebouw blijkt niet alleen uit de grote bezoekersaantallen, maar ook uit de diverse onderscheidingen voor het ontwerp, niet alleen voor het gebouw zelf, maar ook voor het interieur (Concrete Architectural Associates).

Torenhoge ambities bij het ontwikkelen van het stadshart van de groeistad Almere, maar dan heb je ook wat! Rem Koolhaas is verantwoordelijk voor het masterplan, met als kenmerk het verhoogde maaiveld. Gerenommeerde (internationale) architecten met hoogstandjes van diverse, moderne en zeer smaakvolle architectuur.(…) Heel imposant vonden wij de Nieuwe Bibliotheek! Ondanks zijn immens grote afmetingen, omarmt de bibliotheek je als het ware bij binnenkomst en neemt je mee in een huiselijke sfeer, waar overal plekjes en ruimtes zijn om rustig je ding te doen. Het is een bijna onvoorstelbare symbiose tussen de creatie van de architect en de invulling ervan door de binnenhuis architecten. Geweldig! We hebben genoten van al dat moois en genieten ook altijd weer na. Kees en Mieke, augustus 2017

Boek deze excursie

 

Terug naar de agenda.