Een lezing over de veelzijdige Spaanse architectuur tot 1900. Spanje neemt een bijzonderde plaats in binnen de architectuurgeschiedenis van Europa, met name door de Arabische invloeden in het verleden. Mede daardoor wordt zij vaak onderbelicht in de architectuurgeschiedenis, onterecht, want er zijn juist prachtige gebouwen te zien. Wat hierbij opvalt is het respect wat Spanjaarden voor hun gebouwen hadden in het verleden, zo werden aanpassingen aan een kathedraal gedaan met behoud van de oude façade erachter. Mede hierdoor laten sommige gebouwen honderden jaren bouwgeschiedenis zien.
We beginnen de lezing met Romaanse, Visigotische en Romaanse architectuur. Vervolgens komen de Arabische invloeden aan bod; puur Arabisch, maar ook de combinatie tussen Arabische architectuur en westerse architectuur, zoals we die in de Mozárabe en Mudéjar terug vinden.
Daarna zien we dat Spanje haar blik weer meer richting de rest van Europa richt en verschijnen er ook hier Gotische, Renaissance en Barokke bouwwerken, al blijft Spanje haar eigenheid trouw met bijvoorbeeld de rijke plattereske stijl.
Enkele hoogtepunten: Romeins aquaduct (Segovia), San Pedro de la Nave (Campillo), Klooster Santa María la Real de las Huelgas (Burgos), La Mezquita (Córdoba), het Alhambra (Granada), Real Alcàzar (Sevilla), Escorial (omgeving Madrid) en verder o.a. de kathedralen van Salamanca, Sevilla, Burgos en Segovia.
NB: Mocht u meer verdieping willen, dan kan deze lezing ook over 2 lezingen verdeeld worden. De eerste lezing gaat dan over Romaanse, Visigotische, Romaanse, Mozárabe en Mudéjar architectuur, de tweede lezing over Gotische, Renaissance en Barokke architectuur.