Nieuwsbrief programma begin 2022

Beste architectuurliefhebbers,

Met veel plezier stuur ik u hierbij weer mijn programma van cursussen en lezingen voor de komende tijd toe. 

Gezien de vreemde tijden is veel nog online, maar er zijn ook programma’s op locatie.

Ik begin even met cursussen:

  • Cursus De zoektocht naar de ideale woning. Online cursus voor de HOVO Amsterdam. Korte samenvatting: Wat maakt een plezierige woning? Is dat een minimalistische woning met veel licht en ruimte, of toch liever een eigen tuintje en contact met je buren? En in hoeverre kan architectuur daar mensen in sturen, hoe mooi de intenties vaak ook zijn? We bekijken uitgebreid de woningbouw van de laatste honderd jaar, zowel in Nederland als ver daarbuiten. We gaan thematisch in op diverse woonvormen, steeds chronologisch opgezet. Zo wordt duidelijk hoe drastisch de ideeën over de ideale woning de laatste honderd jaar veranderd zijn. Deels als gevolg van politiek en economie, maar ook zeker vanwege de reacties van de bewoners. Villa’s, tuinsteden, zelfbouw, tiny houses… Aan de hand van een keur van woningen krijgt u inzicht in de ideale woning en hun architecten. Data: Maandag 10, 17,24, 31 januari en 7,14 februari (6x); van 11-13.00 uur. Let op: deze cursus was eerst op locatie maar is gezien de corona-maatregelen nu online. Meer informatie (met uitgebreide omschrijving): zie de website van de HOVO Amsterdam.
  • Cursus The American Dream – Architectuur voor een ideale samenleving. Deze cursus wordt gegeven op locatie in Alkmaar, voor de HOVO Alkmaar (mits dat natuurlijk tegen die tijd weer kan). Korte samenvatting: De Verenigde Staten waren lange tijd voortrekker op het gebied van moderne architectuur en stedenbouw, waarbij er een sterk geloof was in de maakbare samenleving. Maar kan je een samenleving vanaf de tekentafel ontwerpen? En wat waren haar grootste successen? En niet te vergeten, waar ging het soms mis en wat kunnen we daarvan leren?Data: donderdagmorgen 6, 13 en 27 januari, 3 en 10 februari (5x); van 10-12.30 uur. Meer informatie: zie de website van de HOVO Alkmaar
  • Cursus Scandinavische architectuur. Online cursus voor de Volksuniversiteit BredaKorte samenvatting: De ontwikkeling van moderne Scandinavische architectuur in vijf lezingen. Natuurlijk licht, comfort, duurzaamheid en functionaliteit in uiteenlopende projecten, van operahuizen tot woningbouw.  Data: woensdagavond 12,19,26 januari en 2, 9 februari (5x); van 20-22.00 uur.
  • Meer informatie: zie de website van de Volksuniversiteit Breda.

Ook geef ik in 2022 (en eind 2021) weer diverse online architectuurlezingen voor de Volksuniversiteit Amsterdam. 

Zo staat er een lezing over duurzame architectuur in Amsterdam op het programma, maar ook verder weg moderne architectuur in China en Chicago. Verder een eerbetoon aan de beruchte, maar inmiddels beroemde betonbouw van de 20e eeuw, een verdieping in de meest moderne projecten van Scandinavië en een bijzondere lezing over de meest spectaculaire kerken wereldwijd. En tot slot ook een lezing over de meest bizarre architectuur projecten wereldwijd!

Deze zijn via zoom, van 19.30-21.30 uur. Voor meer informatie en aanmelden kunt u de link volgen. 

– Donderdag 9 december. Lezing moderne museumarchitectuur

– Dinsdag 21 december: Lezing moderne architectuur China. 

– Maandag 24 januari: Lezing Duurzame architectuur in Amsterdam

– Dinsdag 15 februari: Lezing vernieuwende kerkarchitectuur wereldwijd

– Maandag 21 maart: Lezing Brutalisme in de architectuur. 

– Donderdag 21 april: Lezing Bizarre architectuurprojecten Hoe gekker hoe beter? 🙂

– Maandag 16 Mei: architectuur special Chicago.

– Dinsdag 21 juni: Contemporaine architectuur in Scandinavië. Online Lezing via de Volksuniversiteit Amsterdam, van 19.30-21.30 uur. 

Colleges moderne architectuur in de Kunstlinie Almere.

Vanaf volgende week donderdag ga ik met veel plezier enkele colleges moderne architectuur geven bij de Kunstlinie, op donderdagavond van 19.30-21.30 uur. Deze zijn in principe hybride (dus zowel online als op locatie), maar gezien de restricties van het moment is de eerste van 16 december alleen online. De onderwerpen worden via hun website bekend gemaakt, die van 16 december gaat over moderne concertzalen. 

Overige data zijn: 10 februari, 17 maart, 22 september en 10 november (2022).

Zie hun website voor meer informatie.

En verder nog: 

– dinsdag 22 februari: Architectuurspecial woningbouw. Voor Santpoorts Belang, van 20-22.00 uur, op locatie

– donderdag 19 mei: Lezing The American Dream. Voor het Nut Edam, van 20-22.00 uur, op locatie.

Dit programma wordt natuurlijk de komende tijd nog aangevuld. Met extra lezingen en daarbij hopelijk weer excursies en architectuurreizen, want die plannen zijn er zeker wel voor 2022. Hopelijk in de volgende nieuwsbrief hier meer over!

Dan wil ik u natuurlijk ook alvast hele fijne feestdagen wensen en een heel goed begin van 2022. 

Hopelijk wordt het een inspirerend, liefdevol en vooral gezond jaar voor u, waarin wij allemaal weer wat meer samen kunnen komen.

Graag tot ziens, live of online!

Met hartelijke groet,

Suzanne Roelofs-Hellhake

Meer nieuws

Zomer 2024

Beste architectuurliefhebbers, Het heeft even geduurd, maar ik ben blij te kunnen melden dat mijn nieuwe website online is! Zelfde adres, dus nog steeds www.buildingstories.nl

Lees verder »

Voorjaar 2023

Beste architectuurliefhebbers, Ik hoop dat u 2023 goed begonnen bent! De eerste lezingen van dit jaar zijn al weer gegeven, hoog tijd voor een nieuwsbrief

Lees verder »