06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Industrieel Erfoed

Wandelingen Amsterdam

Project Info

Project Description

Het voormalige terrein van de Westergasfabriek en het terrein van het Gemeente Water Leidingbedrijf liggen tegen over elkaar in Amsterdam.

Deze gebieden hebben vanaf de jaren ’90 van de 20e eeuw een opmerkelijke transformatie ondergaan: beiden hebben op een geheel eigen wijze een tweede leven gekregen. Hierbij is getracht zoveel mogelijk van de mooie, industriële architectuur te behouden, denk bijvoorbeeld aan een oude gashouder en watertoren.

We beginnen de wandeling door Cultuurpark Westergasfabriek. Het gebied is geheel gesaneerd en veranderd in een levendig cultuurpark waarbij rekening is gehouden met landschapsarchitectuur van de laatste decennia. De oude gebouwen in Hollandse renaissancestijl herbergen nu allerlei culturele instellingen en horeca.

Daarna bekijken we het GWL-terrein. Dit terrein van het Gemeente Water Leidingbedrijf is tegenwoordig een opvallend milieuvriendelijke en autovrije wijk: mooi industrieel erfgoed is gecombineerd met veelzijdige nieuwbouw. Deze ‘eco-wijk’ kwam tot stand in samenwerking met diverse bewoners en verschillende gerenommeerde architectenbureaus. Met haar milieuvriendelijke benadering was zij een pionier.

Deze wandeling duurt 1,5/ 2uur, afhankelijk van uw voorkeur.