06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Wandelingen

27 Mar 2013

Architectuurreis Chicago!

Eindelijk maar toch: met trots maak ik melding van mijn architectuurreis naar Chicago!

N.a.v. alle architectuurlezingen en reizen die ik de afgelopen jaren heb begeleid, kreeg ik vaak de vraag of ik niet een architectuurreis naar Chicago kon organiseren. Vaak kwamen projecten in Chicago langs, omdat hier niet alleen grote architecten gebouwd hebben, veel van hun werk in Chicago was baanbrekend voor de ontwikkeling van de westerse architectuur.

Daarnaast ben ik dol op Chicago en kom er ook elk jaar, aangezien ik in de buurt van Chicago nog een deel van mijn studie voltooid heb, waardoor er nog steeds goede vrienden van mij wonen.

Gelukkig was SRC-Cultuurvakanties het met mij eens dat het hoog tijd werd voor deze reis en samen met hen heb ik een prachtige reis samengesteld. Gezien mijn liefde voor de stad en architectuur, is het zelfs mijn zogeheten “droomreis” geworden, iets waar ik alleen maar achter kan staan!

De reis is van 30 augustus- 7 september 2013 en zal ik natuurlijk zelf begeleidenn. Hoogstwaarschijnlijk is de reis maar eenmalig, dus mocht u twijfelen: ga mee! Ik weet zeker dat u er geen spijt van zult krijgen!

Meer informatie vindt u op de website van SRC-Cultuurvakanties

En als laatste nog even de introductie van de reis: 

“Frank O. Gehry zei het al: Chicago, in my humble opinion, is, architecturally, the best American city traditionally and just visually. It’s so exciting. Chicago is een geweldige architectuurstad! Na de grote brand van 1871 ontstond er een ongekende bouwwoede met opvallende hoogbouw. De 19e-eeuwse architect Louis Sullivan, die wordt beschouwd als de schepper van de moderne wolkenkrabber en als de “vader” van het modernisme, was hierbij zeer belangrijk. Niet voor niets is de “Chicago school of architecture” of “first Chicago school”, een stijlvorm die uit deze bouwwoede voortkwam, nog steeds een begrip. Deze bouwwoede zette zich voort in de jaren twintig met prachtige art deco-gebouwen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de “Second Chicago School” op gang, met de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe als grote aanjager.

Ook aan het einde van de 20e eeuw bleef Chicago op architectuurgebied vooruit lopen.De vele spectaculaire wolkenkrabbers van Skidmore, Owings & Merrill, het Millenium Park met het Pritzker Paviljoen van Frank O.Gehry en de uitbreiding van het Chicago Art Institute van Renzo Piano zijn hier schitterende voorbeelden van.

Daarnaast zijn er schitterende gebouwen buiten het centrum te vinden. Zo bezoeken we op deze reis het Illinois Institute of Technology, een universiteitscomplex ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe. Recent is dit complex uitgebreid door Rem Koolhaas en Helmut Jahn. En natuurlijk gaan we naar de beroemde prairiehuizen van Frank Lloyd Wright: het Robie house en zijn vele huizen in Oak Park. Kortom: voor de architectuurliefhebber is Chicago een prachtige must see!’